Diari Més

Tecnologia

Dissenyen minirobots capaços de liquar-se i recuperar la forma

Els robots s'assemblen a un Lego per la seva forma

Els robots s'assemblen  a un Lego per la seva forma.

Dissenyen minirobots capaços de liquar-se i recuperar la formaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com el dolent en «Terminator 2». Un grup d'enginyers ha creat un petit robot fet d'un nou material que li permet liquar-se i tornar a la seva forma original amb ajuda de la força d'imants.

El robot recorda en forma i grandària a un ninot de Lego i els autors de l'estudi que publica Mater li van sotmetre a una carrera d'obstacles, proves de mobilitat i canvis de formes.

Un dels desafiaments consistia a liquar-se per a poder escapar a través d'uns barrots i recompondre's després, però també va ser capaç d'extreure un objecte estrany d'un model d'estómac i funcionar com a soldador intel·ligent per a reparar circuits traspuant per ells.

A més de canviar de manera ràpida i reversible d'estat líquid a sòlid, el robot és magnètic i pot conduir electricitat

Enginyers xinesos i estatunidencs van crear el nou material de canvi de fase -denominat «màquina magnetoactiva de transició de fase sòlid-líquid»- incrustant partícules magnètiques en gal·li, un metall amb un punt de fusió molt baix (29,8 °C).

Les partícules magnètiques fan que el material respongui a un camp magnètic altern, de manera que es pot, per inducció, escalfar-lo i provocar el canvi de fase; a més confereixen mobilitat al robot i que ho faci en resposta al camp magnètic, va assenyalar l'autor principal de l'estudi Carmel Majidim, de la Universitat Carnegie Mellon (els EUA).

Fins ara, els materials de canvi de fase depenien de pistoles de calor, corrents elèctrics o altres fonts de calor externes per a induir la transformació de sòlid a líquid.

El nou material també presenta una fase líquida extremadament fluida en comparació amb altres materials similars, les fases «líquides dels quals» són més viscoses.

Amb l'ajuda d'un camp magnètic, els robots van saltar fossats, van grimpar murs o es van partir per la meitat per a moure altres objectes de manera cooperativa abans de tornar a unir-se.

Una altra de les capacitats del nou material és el seu ús com a «caragol» mecànic per a assemblar peces en espais de difícil accés, fonent-se en el casquet roscat del caragol i solidificant-se després.

El reeixit fins ara són «demostracions puntuals», però faran falta «molts més estudis per a aprofundir en com podria usar-se realment per a administrar fàrmacs o extreure objectes estranys», va agregar Majidi.

tracking