Diari Més

Una sola teràpia ataca els sis virus més comuns després d'un trasplantament de medul·la

El tractament ja està en assaig clínic de fase III, l'últim abans de poder ser aprovat

Així ho exposen els investigadors a 'Arthritis & Rheumatology'

Troben una característica en la sang que prediu un major risc de mort prematuraPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els trasplantaments de medul·la òssia poden ser l'única opció per a alguns pacients afectats per uns certs tipus de càncer, com les formes més agressives de la leucèmia. Per desgràcia, es tracta d'una tècnica molt invasiva, quedanya seriosament el sistema immune.Per això, les persones que necessiten passar per aquest tràngol són després especialment vulnerables davantamenaces com les infeccions víriques, que poden resultar fins i tot mortals.

Amb la finalitat de salvar aquest problema, un grup d'investigadors estatunidencs ha dut a terme un assaig clínic de fase II, els resultats del qual s'han publicat en el mitjà científicClinicalCancerResearch, en el qual avaluen l'eficàcia i el perfil de seguretat deposoleucel, una teràpia en desenvolupament a base de cèl·lules T (un tipus de cèl·lula immune) de donants que ataquen a sis dels virus més comuns en els pacients després dels trasplantaments de medul·la: adenovirus,citomegalovirus, virus deEpstein-Barr, virus de l'herpes humà 6, virusBKi virus JC.

Així,van reclutar 58 pacients adults i pediàtricsque havien estat sotmesos a un trasplantament de medul·la per tractar càncers o altres malalties de la sang i que patien infeccions per almenys un dels sis virus enfront dels quals el medicament hauria d'actuar. Perquè els pacients es consideressin elegibles, havien de no haver respost a les teràpies estàndard o ser incapaces de tolerar-les. En total, es van produir 70 infeccions en aquesta població, en la majoria dels casos per virusBKocitomegalovirus.

En total, un 95% dels pacients tractats havia registrat una resposta al medicamentpassades sis setmanes de la infusió, i la quantitat de material víric circulant s'havia reduït de mitjana un 97%. Entre els 12 pacients que patien més d'una infecció viral, 10 d'ells (el 83%) havia mostrat una resposta enfront dels virus que els afectaven.

Cap dels pacients va desenvolupar la complicació més greu, lasíndrome d'alliberament de citocines.D'altra banda, 30 pacients (un 22%) va desenvolupar malaltia d'empelt contra hoste aguda (una condició en la qual les cèl·lules T donades, ja sigui en aquesta mena de teràpies o com a part del trasplantament de medul·la, ataquen l'organisme de l'hoste). No obstant això, només quatre d'aquests casos es van considerardenovo(la resta havia estat diagnosticat abans del tractament) i només en dues persones va ser d'alt grau (gravetat).

Els resultats, tant per l'eficàcia de l'enfocament com per la seva seguretat, han motivat que s'iniciï l'assaig de fase III que podria permetre l'aprovació definitiva del tractament.

tracking