Diari Més

El prometedor medicament contra l'alzheimer que estudien aprovar al Japó

El fàrmac ja ha mostrat en dos estudis ser eficaç a l'hora d'alentir els efectes de la malaltia neurodegenerativa

Imatge de dues usuàries de l'Hospital de Dia de l'Hospital Sociosanitari Francolí.

Les persones amb alzheimer poden trigar un any a rebre el diagnòsticGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La companyia farmacèutica japonesaEisaiha anunciat aquest dilluns que ha presentat una sol·licitud al Ministeri de Salut, Treball i Benestar per a aprovar al país asiàtic un prometedor medicament experimental contra l'alzheimer, desenvolupat conjuntament amb l'estatunidencaBiogen.

Alenteix els efectes de la malaltia

El fàrmaclecanemab,que rebrà el nom comercial deLeqembi, ja ha mostrat en almenys dos estudis ser eficaç a l'hora d'alentir els efectes de la malaltia neurodegenerativa, ja que actua com un anticòs artificial contra una mena de proteïna que s'acumula al cervell dels pacients.

Segons diversos grups de recerca d'Eisai, els resultats de l'assaig clínic en etapa final van mostrar queels pacients que van rebre aquest fàrmac van aconseguir alentir la seva deterioració cognitiva.

Risc d'ÀRIA, sagnat al cervell

No obstant això, el fàrmac també ha rebut escrutini científic per la possibilitat queprovoqui inflamació i sagnat al cervell, una condició que es dona en alguns pacients d'alzheimer, coneguda com a ÀRIA.

Al novembre es va publicar també un estudi de fase tres, al The New England JournalofMedicne, que va ser dut a terme en diversos centres mèdics durant 18 mesos, amb un total de 1.795 pacients d'entre 50 i 90 anys i en les primeres etapes de la malaltia.

Els resultats de l'assaig clínic van mostrar que l'anticòs monoclonal «redueix els marcadors d'amiloiodesa l'alzheimer primerenc, i resulta en un declivi moderadament inferior en els mesuraments cognitius i de funcions en comparació amb el placebo». En particular, el fàrmac va permetre alentir aquest declivi en aproximadament un quart, durant els 18 mesos que va durar l'estudi.

La sol·licitud de l'empresa japonesa, que vol aconseguir l'aprovació del medicament enguany, es produeix després que el passat 6 de generl'Administració d'Aliments i Fàrmacs dels Estats Units(FDA, en anglès) aprovés el mateix en aquest país per procediment accelerat.

tracking