Diari Més

La conseqüència inesperada de la jubilació anticipada en la memòria, segons un estudi

El cessament de l'activitat i les relacions socials poden provocar declivi cognitiu

Imatge de recurs d'una parella de persones grans.

La conseqüència inesperada de la jubilació anticipada en la memòria, segons un estudiPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per a la majoria de les persones, la jubilació marca el començament d'un desitjat descans després de tota una vida de treball productiu. No obstant això, en un sistema en el qual el treball remunerat constitueix la principal activitat a la qual dediquem el nostre temps, el cessament del mateix pot tenir algunesconseqüències importantsa nivell vital i de salut.

A aquesta conclusió arriba un estudi publicat en el mitjà especialitzatJournalofEconomicBehaviour&Organization, en el qual els autors analitzen l'efecte d'un programa de jubilació anticipada (el Pla Rural Nacional de Pensions) posat en marxa a la Xina en l'acompliment cognitiu dels seus adherents.

Per a això, es recolzen en un treball previ, l'Enquesta Longitudinal Xinesa de Salut i Jubilació (CHARLS, per les seves sigles en anglès) que inclou una mostra representativa a nivell nacional de participants de 45 anys cap endavant.

En aquesta població, els investigadors van trobar efectes adversos clínicament significatius en diverses àrees de la funció cognitiva: específicament, en aspectes com larecuperació immediata de records, la recuperació retardada i en la retenció total de vocabulari.

Aquest declivi en l'acompliment és significatiu, diuen, ja que alguns dels paràmetres (com una puntuació més baixa en la memòria de recuperació retardada) sónindicadors bastant precisos del risc de demènciaen persones majors. En total, en qualsevol cas, xifren la disminució de la funció entorn del 12%.

Cal apuntar, no obstant això, que aquests efectes negatius no es deurien, subratllen, al fet de cessar l'activitat productiva en si anticipadament, sinó més aviat a fenòmens que solen anar associats com el descens en la freqüència de lesrelacions socials o d'activitats que requereixen agudesa mental.

Per això, una possible solució passaria no per reprendre el treball retribuït sinó per la promoció en aquestes demografies d'activitats com voluntariato formacions, que estimulin la participació social i en activitats intel·lectuals.

tracking