Diari Més

Descobreixen un nou factor de risc per a la covid greu: la degeneració macular pròpia de l'edat

Totes dues patologies comparteixen un major risc amb algunes variants genètiques

És una malaltia que afecta la visió en persones majors de 60 anys.

Descobreixen un nou factor de risc per a la covid greu: la degeneració macular pròpia de l'edatPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de l'emergència de la pandèmia de coronavirus en 2020, identificar aquelles persones que podien tenirun risc especialde sofrir les conseqüències més greus de la malaltia s'ha convertit en una prioritat de metges i investigadors. Amb l'evolució del virus i malgrat la influència de les vacunes, aquest esforç continua.

Ara, un nou estudi publicat en el mitjà especialitzatJournalofClinicalMedicineha trobat un nou factor que podria ser indicatiu del risc de patircovidgreu. Es tracta de la degeneració macular produïda per l'edat, una malaltia que afecta la visió en persones majors de 60 anys.

Concretament, existeixendos tipus de degeneració macular: la seca i la humida. Encara que totes dues formes presenten diferències en les seves manifestacions, en tots dos casos la característica principal és l'aparició d'una taca borrosa i fosca en el centre de la visió que posteriorment s'expandeix.

Evidència recent havia suggerit que les persones amb aquest problema de salut tenien més risc de sofrir una sèrie de complicacions severes de lacovid, incloent-hifallada respiratòria i mort, que unes altres amb condicions com diabetis de tipus 2 o obesitat.

Tenint això en compte, un equip de científics adscrits a la Universitat de Boston (els Estats Units)va fer la hipòtesi que la degeneració macular i lacovidpodien teniruna sèrie de factors de risc genèticsen comú, per la qual cosa van dur a terme un estudi a base de seqüenciació del genoma complet per a donar amb les variants que es relacionessin amb tots dos casos.

Finalment, van trobar el que buscaven en unes certes variants del genPDFG, que codifica un factor de creixement de les plaquetes. Mitjançant anàlisi causal, van arribar a la conclusió que la concentració d'aquest factor de creixement en la sang podia facilitar una pitjor prognosi en totes dues malalties.

No sols això, sinó que la troballa podria tenir ungran abast clínic.Tenint en compte que és una gran activitat d'aquestes variants genètiques la que sembla augmentar el risc en les dues condicions, els tractaments basats en la seva inhibició, que en diversos casos s'estan estudiant actualment, podrien millorar els desenllaços d'aquests pacients.

tracking