Diari Més

Descobreixen un mètode que prediu si determinats pacients de càncer sobreviuran o no a la quimioteràpia

Una mostra de sang a les 24 hores de l'inici de la quimioteràpia prediu la supervivència

Una sanitària mostra un vial amb sang en un centre de salut.

Descobreixen un mètode que prediu si determinats pacients de càncer sobreviuran o no a la quimioteràpiaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la Universitat deBergen(Noruega) han descobert un nou mètode que, en qüestió d'hores, permet predir si determinats pacients de càncersobreviuran o no a la quimioteràpia.

Laleucèmia mieloide agudaés un càncer de la sang agressiu amb escassa supervivència. Malgrat les altes taxes de resposta inicial a la quimioteràpia, els pacients solen recaure a causa de la selecció natural i desenvolupament de cèl·lules leucèmiques resistents a la quimioteràpia.

S'inicia a la part tova (medul·la òssia) que hi ha a l'interior d'alguns ossos, i que és on es produeixen les noves cèl·lules de la sang. Per això, es transmet ràpidament al torrent i, a vegades, es pot propagar per la resta del cos.

Reaccionar a temps

«Quan es tracta a pacients amb leucèmia, és un repte seguir ràpidament si el pacientestà responent a la teràpia o no», ha comentat Benedicte Sjo Tislevoll, investigadora de la Universitat deBergeni líder del nou estudi, que s'ha publicat a la revista científica Nature.

Actualment, la resposta a la teràpia es mesura després de setmanes o mesos de tractament, amb el quees perd un temps important.No obstant això, la resposta immediata a la quimioteràpia pot mesurar-se investigant les propietats funcionals de les cèl·lules leucèmiques.

«Els nostres resultats mostren que la proteïna ERK1/2 augmenta en les primeres 24 hores de quimioteràpia en els pacients que tenen una mala resposta a la teràpia. Creiem que aquesta proteïna és responsable de la resistència de les cèl·lules canceroses a la quimioteràpia i pot utilitzar-se per a distingir als que responen dels que no. Creiem que es tracta d'una clau important en la nostra comprensió del càncer, i el nostre objectiu és utilitzar aquesta informació per acanviar precoçment el tractamentdels pacients que no responen a la teràpia», ha ressaltat la investigadora.

tracking