Diari Més

Can Ruti desenvolupa un dispositiu pioner per millorar el diagnòstic i el pronòstic de l'ictus greu

BraiN20 rep quasi 6 milions d'euros de la Comissió Europea per validar-lo i distribuir-lo

Prototip de l'aparell BraiN20, desenvolupat per l'Hospital i Institut Germans Trias.

Can Ruti desenvolupa un dispositiu pioner per millorar el diagnòstic i el pronòstic de l'ictus greuACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Hospital i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) ha desenvolupat el dispositiu pioner BraiN20, ideat per millorar el diagnòstic i el pronòstic de l'ictus isquèmic greu. Creat per l'start-up Time is Brain, l'aparell serveix d'ajuda als professionals a l'hora de prendre decisions en el moment que una persona pateix un ictus. BraiN20 ha estat escollit per la Comissió Europea entre gairebé un miler de pimes per finançar-lo amb 5,8 milions d'euros.

La inversió de la CE servirà per fabricar, validar i comercialitzar el dispositiu. La previsió és que aquest 2023 s'implanti al mateix Can Ruti i també als hospitals Vall d'Hebron de Barcelona i Josep Trueta de Girona, i que a partir de l'any vinent s'estengui a la resta de centres.

Els investigadors detallen que l'aparell actua com si fes un electrocardiograma: proporciona un monitoratge continu de la viabilitat cerebral dels pacients, des del moment en què pateix els primers símptomes de l'ictus i durant el transcurs del tractament.

Treballa a partir d'un senyal elèctric que s'identifica com a biomarcador, el qual es registra a través d'uns elèctrodes que es col·loquen als dits i al cap del pacient. Una de les singularitats del dispositiu és aquest treball a temps real que es pot fer a peu del llit del pacient.

Amb el BraiN20, els investigadors ressalten que es pot determinar quins pacients amb ictus isquèmic tenen més probabilitat de beneficiar-se d'una trombectomia mecànica, el tractament referent en aquesta malaltia. Els experts recorden que el 50% de persones afectades per un ictus acaben patint una discapacitat que els impedeix reprendre la seva vida anterior, i apunten que monitoritzar tot el procés pot reduir aquest percentatge d'afectats. Ressalten que l'aparellfacilita la detecció precoç de les complicacions.

El projecte Time is Brain ha desenvolupat el BraiN20 després d'un estudi clínic fet entre el 2018 i el 2020 amb el suport de la Fundació Marató Tv3, en el qual hi van participar 200 pacients reals. Fins ara s'han creat tres prototips, validats amb resultats satisfactoris en mig centenar de pacients.

Els professionals de Can Ruti recorden que cada any hi ha 80 milions de persones al món que pateixen un ictus, el 84% dels quals són isquèmics. És la segona causa de mortalitat i la primera de discapacitat.

tracking