Diari Més

L'OMS creu que aquest any s'acabarà l'emergència per covid «si es treballa correctament»

El seu responsable lamenta que cada setmana segueixen morint al món unes 10.000 persones per coronavirus

Imatge de les quatre vacunes disponibles en un punt de vacunació massiva.

vacunes, coronavirus, covid-19, pandèmia, virus, AstraZeneca, Moderna, Pfizer, JanssenEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, es va mostrar a la primera roda de premsa del 2023 optimista sobre l'evolució de la pandèmia de covid-19 i va assegurar que «si es treballa adequadament, aquest serà l'any en què l'emergència pública acabi oficialment».

La covid-19 va ser declarada una emergència internacional el 30 de gener del 2020 (abans fins i tot que la malaltia fos batejada) i cada tres mesos un comitè d'emergència de l'OMS es reuneix per revisar aquesta situació, que per ara ha estat mantinguda per l'elevat nombre de casos encara a totes les regions del planeta.

«Entrem ara el quart any de la pandèmia amb un món que està en una situació molt millor del que estava fa uns anys, gràcies a les cures clíniques i la gestió de les vacunes i els tractaments», ha valorat l'expert etíop.

«Durant la major part del 2022 la covid va estar en descens, la vacunació va augmentar i es van aconseguir progressos sostinguts en l'accés a les vacunes per part de països d'ingressos baixos i mitjans que havien estat oblidats el 2021 a causa del nacionalisme de vacunes», va afegir.

Tedros va recordar que la setmana passada l'OMS va aprovar per primera vegada dos medicaments genèrics contra la covid (nirmatrelvir i ritonavir), produïts per una farmacèutica índia, cosa que augmentarà l'accés de països menys desenvolupats a tractaments.

El màxim responsable de l'OMS va insistir que malgrat els progressos «la covid-19 segueix sent un perillós virus per a la nostra salut, les nostres economies i les nostres societats», ja que cada setmana segueixen morint al món unes 10.000 persones a causa d'aquesta malaltia.

tracking