Diari Més

Quines són les noves variants d'Òmicron que inquieten als països?

Es tracta de la XBB.1.5 dels EUA i la BF.7 de la Xina

Apareix una nova variant de ómicron identificada per l'OMS: «XE»Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de l'aparició del coronavirus a les nostres vides, aquest ha experimentat infinitat de mutacions i han aparegut multitud de variants. Tot i així, la que més ha preocupat fins ara és la variant Òmicron per la seva facilitat en la propagació. Inicialment d'origen sud-africà, avui representa el 98% dels casos remesos i no deixa de generar llinatges, menys virulents però més contagiosos.

Actualment, hi ha dues noves subvariants preocupen al món, la XBB.1.5 dels Estats Units i la BF.7 de la Xina. La primera es creu que va sorgir a Nova York a l'octubre ia hores d'ara ja és responsable del 40% de totes les infeccions registrades als Estats Units. A finals de desembre, el nombre de casos al país es va doblar en tan sols una setmana i a Nova York en concret les hospitalitzacions estan augmentant, arribant al nivell més alt des de fa un any.

Segons The Guardian, aquesta subvariant es transmet almenys dues vegades més ràpid que altres a causa d'una «inusual mutació coneguda com a F486P» com a factor que hi està contribuint. Aquesta mutació canvia part del virus on apunten molts anticossos procedents de les vacunes o d'una infecció prèvia i els fa menys efectius.

A la Xina, la mirada està posada a la BF.7, que està causant estralls. Enfront de la taxa de contagi d'entorn del 5 que presentava l'Ómicron original, aquesta arriba entre un 10 i un 18.

Els símptomes reportats fins ara s'assemblen molt als d'altres ceps, i té un temps d'incubació més curt que la matriu. El símptoma més comú és la febre seguint del dolor muscular, la mucositat, la congestió nasal, les cefalees i la fatiga.

A Espanya, els llinatges BA.4 i BA.5 són els predominants, amb percentatges que oscil·len entre el 76,5% i el 100%. Tot i això, la BF.7 també circula. Fins al 10 de desembre, el 5,7% dels casos detectats s'hi corresponien. De la qual encara no n'hi ha notícies és de la XBB.1.5.

tracking