Diari Més

Aquests són els dos nous efectes secundaris que s'inclouen als que poden causar les vacunes contra la covid

Feia temps que es venia estudiant el sagnat menstrual abundant en relació a la vacunació

Imatge d'arxiu de xeringues amb dosis de la vacuna de la grip.

La Comissió Europea autoritza la comercialització de la setena vacuna contra la covidACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya de vacunació de la grip s'ha unit enguany a l'administració dedosi de record enfront de lacovidper a les persones més vulnerables davant la malaltia pandèmica.

Al mateix temps, el report d'efectes secundaris dels sèrumsha continuat avançant, la qual cosa ha permès que Sanitat sumi alguns nous a la llista dels quals estan científicament reconeguts.

Sagnat menstrual abundant

Cal assenyalar, no obstant això, que la gran majoria d'aquests efectes secundarissón de caràcter lleu i transitori, tendint a remetre per si sols a les 24 hores de la inoculació. Les instàncies de complicacions més serioses són molt escasses i, en tot cas, el risc és molt menor que l'associat a la malaltia en sí mateixa.

Sigui com sigui, l'últim informe sobre aquest tema, amb data d'1 de desembre, afegeix alsefectes secundaris ja conegutsen la vacunació tant ambPfizercom amb Moderna (febre, dolor en la zona d'inoculació, enrogiment en la mateixa àrea, cefalees...) un nou, que ha vingut causant una certa controvèrsia des de fa mesos però que ja sí ha pogut demostrar-se científicament que està relacionat amb la vacunació.

Es tracta del sagnat menstrual abundant, un fenomen del qual ja s'havien reportat més de 900 casos a Espanya al començament d'octubre. Amb tot, fins al moment, continuaven existint dubtes sobre la seva relació amb el sèrum.

Urticària

A més d'aquesta reacció adversa, s'ha afegit un altre efecte secundari que afecta en aquest cas només a la vacuna elaborada per la farmacèutica Moderna:la urticària, una complicació de la qual ja a data del 13 de novembre s'havien registrat 292 casos.

En qualsevol cas,la febrecontinua sent l'efecte secundari més comunament reportat tant en els vacunats ambPfizer(fins a un 33% dels casos) com en els vacunats amb Moderna (fins a un 21%).

tracking