Feia temps que es venia estudiant el sagnat menstrual abundant en relació a la vacunació
La campanya de vacunació de la grip s'ha unit enguany a l'administració de dosi de record enfront de la covid per a les persones més vulnerables davant la malaltia pandèmica.
Al mateix temps, el report d'efectes secundaris dels sèrums ha continuat avançant, la qual cosa ha permès que Sanitat sumi alguns nous a la llista dels quals estan científicament reconeguts.
Sagnat menstrual abundant
Cal assenyalar, no obstant això, que la gran majoria d'aquests efectes secundaris són de caràcter lleu i transitori, tendint a remetre per si sols a les 24 hores de la inoculació. Les instàncies de complicacions més serioses són molt escasses i, en tot cas, el risc és molt menor que l'associat a la malaltia en sí mateixa.
Sigui com sigui, l'últim informe sobre aquest tema, amb data d'1 de desembre, afegeix als efectes secundaris ja coneguts en la vacunació tant amb Pfizer com amb Moderna (febre, dolor en la zona d'inoculació, enrogiment en la mateixa àrea, cefalees...) un nou, que ha vingut causant una certa controvèrsia des de fa mesos però que ja sí ha pogut demostrar-se científicament que està relacionat amb la vacunació.
Es tracta del sagnat menstrual abundant, un fenomen del qual ja s'havien reportat més de 900 casos a Espanya al començament d'octubre. Amb tot, fins al moment, continuaven existint dubtes sobre la seva relació amb el sèrum.
Urticària
A més d'aquesta reacció adversa, s'ha afegit un altre efecte secundari que afecta en aquest cas només a la vacuna elaborada per la farmacèutica Moderna: la urticària, una complicació de la qual ja a data del 13 de novembre s'havien registrat 292 casos.
En qualsevol cas, la febre continua sent l'efecte secundari més comunament reportat tant en els vacunats amb Pfizer (fins a un 33% dels casos) com en els vacunats amb Moderna (fins a un 21%).
Ja ho diu la saviesa popular: És pitjor el remei que la malaltia.
Denunciar comentari Respondre