Diari Més

Judicial

Presó per un guàrdia civil que es va inventar multes per perjudicar un veí

L'agent, d'Almería, ha estat condemnat a quatre anys i sis mesos i una multa de 2.700 euros

L'acusat va portar a la noia al seu propi domicili, a la mateixa caserna de la Guàrdia Civil.

A judici un agent de la Guàrdia Civil per abusar del seu càrrec i mantenir relacions amb una prostitutaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna de quatre anys i sis mesos de presó a un guàrdia civil per inventar-se i falsejar quatre multes de trànsit imposades a un veí seu a Almeria, per a perjudicar-lo perquè existia enemistat entre tots dos.

La Sala penal ha dictat una sentència que rebutja el recurs de l'agent contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, que va confirmar una altra de l'Audiència d'Almeria per un delicte continuat de falsedat en document oficial comesa per funcionari públic.

A més de la pena de presó, ratifica la multa de 2.706 euros i la inhabilitació per a ser agent durant quatre anys.

Els fets van ocórrer en dues dates. Sobre les 22.30 hores de l'11 de març de 2017, l'agent patrullava juntament amb un company pel km 1,500 de la Al-3300 quan són requerits per un accident prop de la localitat de Sant Agustí, terme municipal d'El Ejido.

Llavors, «l'acusat deliberadament va incoar aquest mateix dia dos expedients de trànsit» referents a un vehicle el conductor del qual era un veí amb qui l'agent «tenia picabaralles derivades de qüestions de veïnatge», en residir tots dos en la mateixa urbanització.

Així, el primer dels butlletins de denúncia, està datat a les 22.15 per «no respectar els senyals dels agents de l'autoritat que regulen la circulació» i el segon amb la mateixa hora que l'anterior, per «no haver-se sotmès el vehicle ressenyat a la inspecció tècnica de vehicles. ITV caducada des de l'any 2011 segons terminal informàtica DGT».

El condemnat va redactar tots dos butlletins després d'informar el seu company que havia vist aquest cotxe passar pel lloc en què es trobaven sense respectar els senyals que ell mateix li havia realitzat, la qual cosa en realitat no s'havia produït ja que a l'hora que consta en els butlletins, els agents circulaven en una altra direcció.

En tots dos expedients consta com a lloc de tals infraccions el km 12,800 de la N-344, quan en realitat l'agent, en el moment fixat en la denúncia, es trobava en el quilòmetre 1,500 de la AL-3300, «molt allunyada d'on consignava en el butlletí de denúncia que havia presenciat la circulació del vehicle denunciat».

Ja el segon fet va succeir el 7 d'abril de 2017, quan l'agent es va dirigir amb el seu company a l'Avinguda dels Jocs del Mediterrani del Toyo i va aparcar el cotxe patrulla entre les 4.30 i les 5 de la matinada prop de l'habitatge del seu veí.

Just quan va observar que el seu veí sortia a treballar, va posar en marxa el cotxe policial, es va situar en paral·lel al del seu veí, li va parar i va incoar sobre les 05.17 hores dos expedients sancionadors.

Un novament per «no haver-se sotmès el vehicle ressenyat a la inspecció tècnica periòdica establerta reglamentàriament», i el segon per «no utilitzar el conductor del vehicle el cinturó de seguretat».

Diu la sentència que l'agent «va actuar de manera deliberadament incorrecta en la seva conducta atès que en els dos expedients va eludir que la intervenció es va produir en l'Avinguda dels Jocs del Mediterrani que, per tractar-se de via urbana, és competència exclusiva de la Policia Local, fent constar fal·laçment en els butlletins com a lloc de la infracció la carretera N-344», per a atribuir-se la competència.

El Suprem rebutja el recurs en recordar que «el recurrent va faltar a la veritat en quatre butlletins de denúncia estesos en exercici de les seves funcions» la raó de les quals va ser «l'enemistat o males relacions mantingudes, per raons de veïnatge, amb el conductor».

I afegeix que el guàrdia civil «emprava les competències i responsabilitats que se li assignaven, per a satisfer indegudament els seus interessos personals, en lloc d'utilitzar-les per a la satisfacció de l'interès públic».

tracking