Imatge del volcà Hunga Tonga.
EfeActualitzada 27/10/2022 a les 22:05
En grans erupcions històriques els volcans provoquen, normalment, un descens de la temperatura. Emeten gasos i aerosols a l'atmosfera que augmenten la proporció de la radiació solar reflectida i això fa baixar la temperatura.
Un gran exemple és el del volcà Tambora. Una erupció forta l'any 1815, va fer que l'estiu següent fos fred en algunes zones del planeta i va provocar grans pèrdues en collites. Fins i tot, aquell any es coneix com l'any sense estiu.
Però en el cas concret del volcà Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, ha passat totalment el contrari. Per què? Perquè en aquesta situació estem parlant d'un volcà submarí que, en entrar en erupció, va enviar una gran quantitat de vapor d'aigua, el gas més important de l'efecte hivernacle, a l'estratosfera.
Hi va injectar 150 milions de tones i això equival al 10% del total d'aigua que conté aquesta capa atmosfèrica. Això ha provocat una pujada de la temperatura a la troposfera, que és la capa de sota, i és on vivim nosaltres i es produeixen els fenòmens meteorològics.
Aquesta situació encara agreujaria més els efectes de l'escalfament global provocat per la humanitat. No oblidem, per això, que l'efecte és molt inferior del que provoca tot el CO2 que estem emetent a l'atmosfera.
Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona
977 21 11 54Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus
977 32 78 43diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Amb la col·laboració de: