Diari Més

Una teràpia amb enginyeria genètica podria evitar les complicacions més greus del tractament de la leucèmia

Per a molts pacients amb aquesta malaltia, l'única opció són els trasplantaments de cèl·lules mare hematopoètiques al·logèniques

Imatge d'una citologia sanguínia.

Una teràpia amb enginyeria genètica podria evitar les complicacions més greus del tractament de la leucèmiaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La leucèmia és una forma de càncer que, sense tractament, sovint acaba per ser letal. Per a molts pacients, l'única opció són els trasplantaments de cèl·lules mare hematopoètiques al·logèniques (allo-HSCT, per les seves sigles en anglès), comunament anomenats trasplantaments de medul·la òssia, que no obstant en si mateixosja comporten un gran risc.

Elsallo-HSCTsón un procediment tremendament invasiu que substitueix les cèl·lules mare hematopoètiques (és a dir, les cèl·lules primitives precursores de les cèl·lules sanguínies) del pacient, destruïdes mitjançant quimioteràpia o radioteràpia, per les d'un donant sa. Això té dos perills fonamentals: d'una banda, que es produeixi una recaiguda en el càncer i, per una altra, lamalaltia 'empelt vsreceptor'(GvHD).

Aquesta última es produeix perquè l'empelt sol contenir una petita quantitat de cèl·lules immunes del donant (concretament, cèl·lules T) que a vegades poden reconèixer els teixits i òrgans del receptor com a aliens i, per tant,atacar-los.En aquests casos, el pacient, ja de per si afeblit pel procediment, requereix immunosupressió severa.

No obstant això, un grup d'investigadors de laBaylorCollegeof Medicineha proposat en un article publicat en la revista científicaBlood una alternativa. Aquest equip ja treballava enteràpies amb cèl·lules T modificadesde manera que ataquin altres cèl·lules T malignes (per exemple, en leucèmia de cèl·lules T o en limfoma) pel que van decidir provar aquest mateix enfocament enfront de les cèl·lules T de l'empelt que es tornen contra el receptor.

Per a això, necessitaven una manera d'identificar exclusivamentaquelles cèl·lules T que causen laGvHD. Estudis enmicos havien trobat que la proteïna OX40 podia ser una opció vàlida per a això, ja que s'expressava de manera abundant en les proteïnes de les cèl·lules T que s'infiltren en els òrgans d'aquests models animals durant laGvHDaguda.

Després, van desenvolupar un receptor batejat com a'receptor de defensaaloinmune'(ADR)i, mitjançant enginyeria genètica, ho van expressar en cèl·lules T terapèutiques.Aquestes cèl·lules, una vegada administrades a models animals ambGvHD, no sols van protegir el receptor de les cèl·lules T al·logèniques, sinó que, a més, els investigadors van comprovar queno atacaven a les seves pròpies cèl·lulesimmunes.

tracking