Diari Més

Una mica d'estrès podria protegir el nostre cos, segons un estudi

Sembla posar en marxa mecanismes immunes que protegeixen de la inflamació

Pocs investigadors proposen que l'estrès crònic pot tenir un efecte beneficiós.

Una mica d'estrès podria protegir el nostre cos, segons un estudiPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'estrès es relaciona normalment amb tota mena de problemes per a la nostra salut: trastorns psiquiàtrics, problemes del somni, malalties cardiovasculars, obesitat... Això no significa que no es reconegui la sevafunció adaptativa. En els moments i en les quantitats adequades, és un mecanisme que ens permet evitar conseqüències indesitjables. Per exemple, quan està motivat per un termini de lliurament en el treball.

Una altra cosa molt diferent és la noció que un cert nivell d'estrès, encara que sigui baix, tingui un efecte protector sobre el nostre organisme. Això és exactament el que suggereix un nou estudi publicat en la revista científicaProceedingsoftheNationalAcademyofSciences, que conclou que el sistema immune podria veure's beneficiat per un nivell baix d'estrès crònic.

La idea resulta sorprenent, si tenim en compte que, com apunten els mateixos autors, es tracta d'un dels molt escassos treballs que proposen quel'estrès crònic pot tenir un efecte beneficiósen lloc d'únicament conseqüències negatives.

De fet, els investigadors partien de la noció que l'estrès empitjora elssímptomes de les malalties inflamatòries de l'intestí. Es dona la circumstància que hi ha un tipus concret d'estructures immunes, els òrgans limfoides terciaris (TLO), que es formen en resposta a la informació crònica o a les lesions i que es relacionen amb un augment en la severitat de la inflamació.

Podria estimular el sistema immune

Amb la finalitat d'entendre de quina manera l'estrès crònic afectava laformació deTLOs, van prendre models de ratolí ambileítis(inflamació en part de l'intestí prim) similar a la que es produeix en la malaltia deCrohni els van sotmetre a 56 dies d'exposició a estressors. Tot seguit, van observar paràmetres com la inflamació del seu intestí o la presència deTLOs.

D'aquesta manera, van comprovar que mentre que l'aparició deTLOss'havia incrementat de manera molt significativa, la inflamació intestinalno havia augmentat.El seu microbioma intestinal, igualment, no havia sofert canvis en la seva composició.

En el seu lloc, el que havia augmentat era la producció de citocinesIL-23iIL-22, un tipus demolècules immunesnecessàries per a la formació deTLOsi implicades en altres processos com la regeneració tissular (sanació de teixits). Aquestes citocines poden suscitar respostes tant inflamatòries com antiinflamatòries.

tracking