Diari Més

Aquestes són les malalties del cor que pots evitar

Fins al 90% dels infarts s'associa a factors de risc coneguts i modificables

Aquestes són les malalties del cor que pots evitarPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest dijous se celebra el dia mundial del cor, amb la finalitat de crear consciència sobre les malalties cardiovasculars. Actualment, aquestes patologies són la primera causa de mort en el món. Es dona la circumstància a més de que diverses d'aquestes malalties depenen en bona part del nostre estil de vida, amb el que la seva incidència i la seva mortalitat podrien reduir-se notablement adoptant una sèrie d'hàbits saludables.

Infarts

Un infart, sensu stricto, consisteix en un mal que sofreix un determinat teixit perfalta de reg sanguinii, per tant, per falta d'oxigen. Col·loquialment, el terme sol usar-se per a referir-se específicament a l'infart de miocardi, que és el que afecta el propi cor; no obstant això, també pot afectar altres òrgans com els pulmons o el ronyó.

Sigui com sigui, la Fundació Espanyola del Cor explica que el 90% dels infarts s'associa ambfactors de risc coneguts i modificables, com ara la hipertensió, els nivells de colesterol massa elevats, el tabaquisme, la diabetis o l'obesitat.

Ictus

Esment a part mereix l'ictus(cal assenyalar que, en la seva variant isquèmica, constitueixun tipus d'infart; no aixíen la variant hemorràgica). No sols pot ser un problema letal, sinó que sovint resulta fortament incapacitant.

En general, els seus factors de risc són similars als de la resta de les malalties cardiovasculars, per la qual cosa mesures com acostumar-nos apracticar esport regularmento evitar l'ús d'alcohol poden marcar la diferència a l'hora de reduir les nostres probabilitats de sofrir unictus.

Ateroesclerosi

L'ateroesclerosi consisteix en l'acumulació de lípids en les parets de les artèries, on formen el que es coneix com aplaca. Al seu torn, aquesta placa pot provocar un estrenyiment i fins a una oclusió de les artèries, interrompent el flux sanguini.

Per tant, a l'hora d'evitar l'ateroesclerosi destaca la importància decuidar la nostra alimentació(a més, per descomptat, de cuidar la forma física i evitar el tabac), procurant ingerir nivells adequats de greixos i colesterol.

Arrítmies cardíaques

Les arrítmies cardíaques consisteixen en una alteració del ritme cardíac, que provoca queels batecs siguin irregulars entre si.Segons el tipus d'arrítmia, poden portar aparellades complicacions com ara accidents cerebrovasculars, mort sobtada o insuficiència cardíaca.

És una patologia en la qual, de nou, intervé de manera molt importantel tabaquisme. Igualment, factors com el consum d'alcohol, cafeïna, drogues estimulants, l'estrès o la falta de somni també augmenten el nostre risc de patir-la.

Hipertensió

Una de les malalties cardiovasculars més comunes i més fàcilment evitable és lahipertensió, en la qual la força que exerceix la nostra sang contra les parets dels vasos sanguinis és prou alta com per a ocasionar altres problemes (infarts, vessaments...).

A més dels factors de risc més clàssics (tabaquisme, diabetis, obesitat, falta d'activitat física), la hipertensió està fortament condicionada pel nostreconsum de sodi. La millor manera de reduir-ho, per tant, és adoptar una dieta saludable i baixa en sal.

tracking