Diari Més

Aquest és el múscul que ha desaparegut en el 15% de la població, segons un estudi

Tothom pot comprovar si el té amb un senzill exercici

Aquest és el múscul que ha desaparegut en el 15% de la població, segons un estudi

Aquest és el múscul que ha desaparegut en el 15% de la població, segons un estudiPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tenim algun múscul en el nostre cos que no tingui cap funció? Els trets vestigials són aquelles parts del cos que han perdut pràcticament la seva funció original, o en major part, per l'adaptació evolutiva. És el cas del múscul conegut com a palmar llarg, que es troba en el canell. No obstant això, els estudis indiquen que al voltant del 15% de la població ja no té aquest tendó.

Per a comprovar-ho, n'hi ha prou amb donar suport al braç en una superfície plana, estendre el palmell de la nostra mà i ajuntar el dit menovell amb el polze. Si sobresurt en la canell un tendó, significa que està el palmar llarg, un múscul que exercia una funció en la locomoció arbòria dels primats.

Com detalla una revisió de la literatura existent sobre la prevalença del múscul 'palmaris longus' en diferents poblacions, aquest múscul pertany a «els flexors superficials de l'avantbraç». Tots ells s'alternen en «tendons llargs i prims que s'estenen en el vèrtex dels dits», indica.

Aquest múscul flexiona lleugerament el canell com a flexor accessori i la seva funció principal és «servir com ancora de la fàscia». Un altre dels seus usos és «abduir el polze», encara que generalment «el seu paper és insignificant i per això es perd en moltes operacions per a la funció de l'avantbraç o el canell».

Les teories dels investigadors sobre la seva funció deriven en què possiblement aquest múscul servia als nostres avantpassats per a ajudar-los a tenir més força a l'hora de grimpar. Per això algunes espècies, com els orangutans, ho conserven. Es tracta d'una resta vestigi dels nostres avantpassats que ha evolucionat i ha anat desapareixent.

D'acord amb la revisió acadèmica, aquest múscul té importància a nivell clínic i es classifica com un múscul retrògrad. Una de les raons de la seva importància radica en el fet que el seu tendó és «un gran punt de referència per a identificar el nervi mitjà durant les operacions». D'altra banda, el tendó s'utilitza «com a trasplantament alternatiu per a diversos procediments reconstructius de mans i plàstics i com a empelt en diverses posicions en otorrinolaringologia i oftalmologia».

tracking