Diari Més

Un estudi mostra que les dones amb ansietat donen abans a llum

Els resultats demostren que a més de depressió postpart caldria avaluar les embarassades en els primers mesos de gestació

Imatge d'arxiu d'una dona embarassada.

Embaràs, embarassada, gestant, bebè, nadó, mareISGlobal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dones que experimenten ansietat pels seus embarassos donen a llum de mitjana abans que les que no, segons una recerca publicada aquest dilluns per l'Associació Estatunidenca de Psicologia (APA).

En raó dels resultats de l'estudi, l'APA opina que els metges haurien d'avaluar a les embarassades en els primers mesos de gestació per a detectar si estan ansioses com a manera de prevenir parts prematurs, indica un comunicat d'APA.

«L'ansietat per un embaràs actual és un estat psicosocial potent que pot afectar els resultats del naixement», diu l'autora principal de l'estudi, Christine Dunkel Schetter, de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles.

«Avui dia, els símptomes depressius s'avaluen en moltes clíniques de tot el món per a prevenir complicacions de la depressió postpart en mares i fills. Aquest i altres estudis suggereixen que també hauríem d'avaluar l'ansietat en dones embarassades», afegeix.

L'estudi, que va examinar la relació entre la durada de l'embaràs i diferents mesures d'ansietat, va ser publicat aquest dilluns en la revista Health Psychology.

Recerques anteriors havien trobat que fins a una de cada quatre dones embarassades té símptomes d'ansietat clínicament elevats i que aquest pot ser un factor de risc de part prematur o naixement abans de les 37 setmanes d'embaràs.

En aquest nou estudi s'ha utilitzat una varietat de mesures d'ansietat i analitzat tant l'ansietat general com l'ansietat específica de l'embaràs, la que és derivada de preocupacions sobre el part, la criança dels fills i la salut del bebè.

Els investigadors també van mesurar l'ansietat en diferents moments de l'embaràs, des del principi fins al final i, amb major freqüència, en el segon trimestre.

Per a classificar aquests diversos efectes del moment i el tipus d'ansietat, els investigadors van examinar dades d'una mostra diversa de 196 dones embarassades a Denver i Los Angeles que van participar en l'estudi Healthy Babies Before Birth.

El 45% de les dones es van identificar com a blanques no hispanes, el 36% com a blanques hispanes, el 10% com a asiàtiques i el 9% com a negres o afroamericanes.

Els investigadors van manejar quatre escales d'ansietat diferents en les dones, una general i tres relacionades amb l'embaràs, cadascuna amb una tanda de preguntes.

Van trobar que les puntuacions de les participants en les tres escales relacionades directament amb ansietat en l'embaràs estaven interrelacionades.

També van descobrir que l'ansietat relacionada amb l'embaràs en el tercer trimestre estava més fortament associada amb naixements més primerencs, encara que l'ansietat general en el primer trimestre també va contribuir al risc de part prematur.

Una possibilitat, segons els investigadors, és que l'ansietat general al principi de l'embaràs podria predisposar a les dones a estar ansioses més endavant en l'embaràs per qüestions com els riscos mèdics, el bebè, el treball de part i el part, i la criança dels fills.

L'ansietat i el part prematur

Els resultats es van mantenir fins i tot quan es van ajustar al risc mèdic real dels embarassos de les dones.

«Encara que no totes les dones que comencen l'embaràs amb símptomes generals d'ansietat experimentaran més tard ansietat específica de l'embaràs, els nostres resultats suggereixen que les dones que segueixen aquesta progressió probablement corren un risc especial de part prematur», declara Dunkel Schetter.

Els autors de l'estudi van assenyalar que és necessari continuar explorant les raons per les quals l'ansietat de l'embaràs està relacionada amb el moment del naixement, inclosos els canvis neuroendocrins associats a l'estrès, la inflamació i els comportaments de salut, segons Dunkel Schetter.

«Augmentar la precisió en la nostra comprensió dels riscos i els mecanismes dels efectes de l'ansietat per l'embaràs en la durada de la gestació pot millorar la nostra capacitat per a desenvolupar, provar i implementar intervencions per a abordar l'urgent problema de salut pública del part prematur», detalla.

tracking