Diari Més

Arrenca la vacunació de la quarta dosi covid a les residències de gent gran

Algunes comunitats faran coincidir les vacunes de la covid i la grip per agilitzar el procés

Una infermera prepara una dosi de la vacuna d'AstraZeneca.

AstraZeneca, vacuna, covid-19, coronavirus, pandèmia, virusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La quarta vacuna contra la covid-19 o segona dosi de reforç comença a administrar-se aquest dilluns als més grans que viuen en residències, uns 390.000 a tot Espanya, col·lectiu que han prioritzat les comunitats autònomes en aquesta primera fase i persones amb 80 anys i més, franja de població que a Espanya suposa 2,9 milions.

Tot i que la vacunació comença de forma simultània a totes les comunitats autònomes, segons va anunciar el Ministeri de Sanitat, Andalusia ha optat per sumar-se a la campanya a partir del 3 d'octubre per fer-la coincidir amb la vacuna de la grip.

No obstant això, almenys, sis comunitats, Galícia, Catalunya, Astúries, Extremadura, el País Basc i la Rioja, podran fer coincidir les dues punxades (covid i grip) seguint la recomanació del Ministeri de Sanitat per agilitzar el procés i reeducar la càrrega al personal sanitari, si bé tot depèn de la disponibilitat dels sèrums.

Les comunitats ja tenen tot preparat per començar a inocular les vacunes als centres geriàtrics i moltes d'elles obren des d'avui la citació dels més grans de 80 anys que hauran d'acudir majoritàriament a rebre la quarta dosi als seus centres de salut ja que, en principi, queden descartats els «vacunòdroms», excepte Galícia que ha anunciat que reservarà per aquesta campanya alguns grans recintes.

Una altra novetat de la campanya de tardor és que estrena les vacunes bivariants ja que s'administraran els sèrums adaptats de les versions originals de Cominarty (Pfizer/BioTech) i Spikvax (Moderna) que protegeixen davant de les subvariants d'òmicron però també de les formes inicials del SARS-Cov-2.

Sanitat ha deixat clar que aquestes vacunes són més precises i ofereixen una protecció més àmplia i els efectes secundaris són similars a les ja administrades.

Segons el Ministeri Sanitat, es podran inocular amb altres com el preparat davant del pneumococ en funció de la factibilitat i per tal d'agilitzar el procés de protecció contra els virus.

A més de la població de més de 80 i residents a centres de gent gran, Sanitat recomana que acudeixin a vacunar-se els menors de 60 que per diferents motius no han completat la seva pauta o encara no s'han vacunat davant de la covid.

Després d'aquest primer grup de vacunats, la Comissió de Salut Pública ha recomanat administrar la quarta dosi a la població de 60 a 79 i menors d'aquesta edat que presentin condicions de risc per a la salut, i avala que en tots els col·lectius s'administri juntament amb el antídot de la grip.

Així mateix, s'aconsella la vacuna per al personal dels centres, serveis i establiments sanitaris, personal del servei d'emergències en contacte amb pacients i persones que treballen en residències de gent gran o d'atenció a la discapacitat. De moment, no està recomanada aquesta dosi de reforç per a la població sana menor de 60.

Per aquest darrer quadrimestre, Sanitat comptarà amb 44 milions de dosis, de les quals 16 milions es rebran al llarg del mes de setembre, segons ha informat el Ministeri de Sanitat.

tracking