Diari Més

Per què cada vegada hi ha més gent amb menys de 50 anys que té càncer?

Els canvis en la dieta i l'augment del consum d'alcohol, entre altres factors, augmenten el càncer primerenc

Imatge d'arxiu de cèl·lules del cos humà.

Per què cada vegada hi ha més gent amb menys de 50 anys que té càncer?Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En l'actualitat, el càncerés la segona causa de la mort al món, només per darrere de les malalties cardiovasculars. En la majoria dels casos, apareix en persones demitjana edat o edat avançada(a partir dels 50 anys), però la veritat és que aquesta tendència està canviant.

La majoria dels augments són en càncers digestius

Ara, un equip internacional de científics ha elaborat un meta-anàlisi amb la finalitat de determinarquines són les causesque estan darrere d'aquest fenomen. El resultat s'ha publicat en el mitjà especialitzat Clinical Ontology.

Així, en primer lloc van prendre14 tipus de càncerla incidència del qual ha vingut augmentant en els adults de menys de 50 anys d'edat: càncer de mama, càncer colorectal, càncer endometrial, cànceresofagal, càncer de cap i coll, càncer de ronyó, mieloma múltiple, càncer de pàncrees, càncer de pròstata, càncer d'estómac i càncer de tiroides.

A continuació, van examinar estudis sobre els possiblesfactors de risc d'aquests càncers, a més de literatura que descrivia les característiques clíniques i biològiques de càncers d'aparició tant tardana com primerenca.

Amb aquesta metodologia, van concloure que, en part, l'augment de càncers primerencs es devia ni més ni menys que a una millor detecció, que permet que tumors que prèviament passaven desapercebuts ara no ho facin. No obstant això, tambécreuen que pot haver-hi altres raons.

Dieta, tabac i canvis reproductius

De fet, van trobar que aquest augment als càncers d'aparició primerenca es correlacionen amb l'expansió de determinades tendències relacionades amb l'estil de vida, la dieta o l'ambient.Especialment, si tenim en compte que aquests canvis van començar a produir-se a mitjans segle XX i que l'evidència suggereix que existeixen intervals de diverses dècades entre el mal cel·lular inicial del càncer i la detecció del tumor.

Alguns d'aquestsfactorsinclourien:

  • La popularització de dietes més occidentalitzades (entenent, com a tal, aquelles altes en greixos saturats, carn vermella, carn processada, sucre i alimentsultraprocessatsi baixes en fruites, verdures, cereals integrals i fibra).
  • Increment de l'alimentació de nounats amb llet de fórmula, en detriment de la llet materna.
  • Augment en el consum d'alcohol.
  • Exposició al fum del tabac.
  • Reducció del temps de descans en els nens per factors com les llums brillants durant la nit.
  • Augment del treball nocturn, que al seu torn augmenta la incidència de factors de risc ben documentats com la diabetis o l'obesitat.
  • Canvis reproductius, com una reducció en l'edat de la primera menstruació, un menor nombre de naixements, un augment de l'edat en el primer part i en l'últim, i un augment en l'ús dels anticonceptius orals.
  • Generalització de la inactivitat física i dels estils de vida sedentaris.
  • Increment en la incidència de la diabetis de tipus II.

D'altra banda, els autors afegeixen que vuit dels 14 tipus de càncer estudiats es relacionen amb elsistema digestiu, la qual cosa podria resultar indicatiu de la importància de la microbiota digestiva en el risc de patir càncer. Aquí també intervindrien factors com l'augment en l'ús d'antibiòtics, que afecten seriosament la microbiota.

tracking