Diari Més

Societat

Els nascuts el 2009 seran els últims a poder comprar tabac?

Una iniciativa ciutadana impulsa la implantació progressiva d'una 'llei seca' que acabi amb la venda legal de tabac

Els preus del tabac a Espanya es troben entre els més baixos d'Europa.

Sanitat prohibirà fumar als cotxes i augmentarà el preu del tabacPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una iniciativa ciutadana aspira al fet que a partir de 2028 la Unió Europea (UE) elevi anualment l'edat mínima per a comprar tabac, de manera que els nascuts el 2010, que aquell any compliran 18 i amb les normes actuals estarien habilitats per a adquirir-lo, no puguin aconseguir mai l'edat legal per a comprar-lo.

L'objectiu és aconseguir la primera generació d'europeus lliure de tabac, a la qual seguirien les posteriors, segons la proposta que ha impulsat l'organització espanyola No Fumadors al costat d'altres associacions europees.

La iniciativa ha estat registrada per la Comissió Europea (CE), que se situa d'aquesta manera en el punt de partida per a emular a Nova Zelanda, pioner a aplicar una legislació similar, encara que el camí a recórrer encara és llarg.

La base del projecte és impedir que els cigarrets i altres productes amb nicotina puguin arribar de manera legal als joves, ja que aquests són l'objectiu de la indústria del tabac, explica la presidenta de No Fumadors, Raquel Fernández Megina.

La impulsora cita estudis que assenyalen que tot aquell que no comença a fumar abans dels 21 anys és molt difícil que comenci després, d'aquí ve que vegi en la «l'abolició progressiva de la venda de tabac» l'única solució al tabaquisme.

«Entenem que decretar de la nit al dia una llei seca i que no es pugui compra tabac és irreal, ja que desgraciadament hi ha moltes persones addictes a aquest producte, i l'única manera d'acabar amb la pandèmia del tabaquisme és evitar que les noves generacions caiguin en el tabac», expressa Fernández Megina.

Un milió de signatures

Perquè la iniciativa prosperi necessita recollir un mínim d'1 milió de signatures de persones d'almenys set països de la UE en el període d'un any.

En cas d'aconseguir-ho, la CE haurà de decidir si pren o no mesures respecte a la iniciativa que se li proposa, i el Parlament Europeu podria adoptar també una resolució sobre les qüestions plantejades.

La presidenta de No Fumadors anuncia que començaran a recollir les signatures el gener vinent i s'ha mostrat optimista respecte a poder aconseguir l'objectiu.

«Som positius, però fins i tot si no arribéssim a aconseguir-ho creiem que pot ser important per a obrir el debat social. Encara que no es legisli hi haurà una recomanació, entenc, i això és molt important a nivell europeu», expressa.

Mesures contra la publicitat en xarxes i productes audiovisuals

La iniciativa contempla també altres propostes, com eliminar la publicitat del tabac en les produccions audiovisuals i en les xarxes socials, on la indústria s'està gastant a «exposar l'acte de fumar» tots els diners que s'estalvia en publicitat directa, diu Fernández Megina.

«Ho veiem en les xarxes socials i l'exposició és brutal, amb influencers, gent cool... I això no és casual, aquesta gent està pagada per la indústria, i és una de les coses que cal controlar i prohibir, en les xarxes socials i en els productes audiovisuals», assevera.

Una altra de les aspiracions és «ampliar els espais lliures de fum i vapors a l'aire lliure», com les terrasses, que Fernández Megina considera «el centre neuràlgic de la socialització, on els xavals veuen com una cosa normal l'acte de fumar».

Se sol·licita també la creació d'una xarxa europea de platges i riberes de rius i parcs naturals lliures de tabac i de burilles, i finançar projectes de recerca i desenvolupament (R+D) sobre les malalties provocades pel consum de tabac.

Ara com ara, al moment de registrar la iniciativa, la CE ha indicat que està facultada per a prohibir la venda i la publicitat de determinats productes del tabac i que cap de les altres aspiracions queden fora del marc de les seves atribucions.

Consultades per Efe, la Mesa del Tabac i algunes de les principals tabaqueres presents a Espanya i Europa van declinar fer declaracions sobre aquesta iniciativa.

tracking