Diari Més

Sostenibilitat

Recomanacions d'estalvi d'aigua per a les piscines

Entre alguns dels consells hi ha el de reutilitzar l'aigua de la piscina durant 5 o 6 temporades

Un exemple de coberta de piscina Abrisud 

Data de publicació: dijous 18 d'agost del 2022, 11:25

Localització: Barcelona

Autor: Abrisud i FAPS

Recomanacions d'estalvi d'aigua per a les piscinesAbrisud i FAPS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les altes temperatures experimentades durant aquest estiu, han provocat una major evaporació de l'aigua de les piscines, la qual també depèn d'altres paràmetres com la humitat relativa de l'aire o la presència i força del vent.

Hi ha diversos sistemes i productes que permeten reduir el consum d'aigua en una piscina residencial, com per exemple:

L'ús de cobertes flotants durant les hores en què no s'utilitza la piscina (entre 16 i 18 hores/dia durant la temporada de bany) pot afavorir a disminuir les pèrdues per evaporació natural fins a un 80%. En el cas de les piscines públiques o col·lectives, on l'ús de la coberta es restringeix a una mitjana de 9 hores al dia, l'estalvi pot arribar al 20%.

Amb l'ús de cobertes també es rebaixa el consum energètic, especialment a les piscines climatitzades. D'una banda, ajuden a mantenir la temperatura i a minimitzar les pèrdues de calor fruit de la radiació i de l'evaporació. D'altra banda, en minvar l'evaporació, es redueix la necessitat d'aportar aigua nova, més freda i que cal escalfar per aconseguir la temperatura ambient.

L'empresa Abrisud, ha compartit algunes recomanacions per fer un ús eficient de la piscina:

  • Reutilitzar l'aigua de la piscina durant 5 o 6 temporades. A més, per un ús més eficient de la piscina, es pot recuperar l'aigua després del buidatge del vas per a regar les plantes. És important destacar en aquest cas, que cal tenir en compte que l'aigua estigui lliure, no només de clor, sinó que d'altres restes de productes químics. Generalment, amb el repòs de l'aigua durant un mes, tots els productes químics es dilueixen (gràcies a l'acció del sol i de l'evaporació).
  • Mantenir la piscina en condicions òptimes a través d'un control periòdic.
  • Aprofitar l'aigua de la rentada del filtre per a altres usos, guardant-la en un dipòsit.
  • Dotar la dutxa de jardí d'un polsador (aturada automàtica). Portar l'aigua cap al mateix dipòsit.
  • Instal·lar un dipòsit per recaptar l'aigua de la pluja. És aigua que és apte directament per regar, per omplir la piscina, entre d'altres.
  • Piscines interiors climatitzades: reciclar l'aigua de la condensació de l'equip de climatització i tornar-la directament a la piscina o per a altres usos.
  • La qualitat de construcció d'una piscina és essencial: les fuites d'aigua per problemes estructurals i d'estanquitat són dos dels principals motius pels quals una piscina pateix pèrdues excessives d'aigua. Una fuita que perdi una gota d'aigua per segon, provocarà pèrdues de fins a 8m3 = 8.000 litres en un any.
  • Pèrdua per ús (esquitxades; l'aigua que es perd a l'entrada i sortida de la piscina): dissenyar la piscina amb una instal·lació d'un doble canal perimetral (sobreeixidor) garanteix un bon resultat, ja que permet recollir aquesta aigua i retornar-la al circuit.
  • Col·locar una coberta per a piscines, sigui automàtica (tipus persiana) o manual (manta cobertor) per tal de disminuir l'evaporació i reduir el consum energètic.

Buidatge de la piscina

El buidatge de la piscina és important tant per realitzar un ús eficient de la piscina com per mantenir l'estructura del vas de la piscina en les millors condicions. Per un costat, l'aigua permet esmorteir les diferències de temperatura i evita possibles fractures del vas degudes a les dilatacions. Per l'altre costat, en cas que existeixi la possibilitat que l'aigua es geli, es recomana utilitzar elements «trenca gel» i purgar part de la instal·lació hidràulica. A fi d'assegurar que aquesta es manté en bones condicions i pugui aprofitar-se la temporada següent, cal dur a terme un manteniment preventiu de forma periòdica.

tracking