Diari Més

L'obesitat accelera la pèrdua d'immunitat de les vacunes contra la covid

Un estudi del Regne Unit apunta que les persones que pateixen aquesta malaltia tenen més risc d'infecció

L'obesitat i l'alimentació constitueixen factors de risc per a patir alguns càncers.

Els endocrins destaquen la relació entre obesitat i risc sofrir càncerPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'obesitat és un factor de risc per a moltes malalties, i la covid és una d'elles. A més de tenir més probabilitat d'infectar-se, les persones que pateixen obesitat tenen més possibilitats que una infecció per coronavirus es compliqui, de ser hospitalitzats i fins i tot de morir. Per aquest motiu, que estiguin correctament vacunats és especialment important en el seu cas.

Un recent estudi dut a terme en la Universitat d'Edimburg, suggereix, a més, que les persones amb obesitat perdrien més ràpid la immunitat proporcionada per les vacunes i que, fins i tot després de rebre la segona i la tercera dosi, el risc d'infectar-se i de complicacions era molt superior en comparació amb les persones amb menys pes.

Per a dur a terme l'estudi, es van tenir en compte les persones que van ser hospitalitzats i morts a Escòcia entre el 14 de setembre de 2020 i el 19 de març d'enguany, i la resposta immunitària dels 3,5 milions d'adults vacunats a Escòcia amb les vacunes de Pfizer-BioNTech i Oxford-AstraZeneca, dels quals, el 16% pateix obesitat i un 3% obesitat mòrbida.

Entre els resultats més significatius, van trobar que les persones amb obesitat o obesitat mòrbida tenien un risc significativament major d'hospitalització o mort per covid-19 després d'una segona i tercera dosi de la vacuna que les persones amb un pes normal. El risc, a més, s'incrementava amb la gravetat de l'obesitat, doncs mentre que les persones amb obesitat (entre un 30 i un 39 d'IMC) multiplicaven el risc per 1,11, en les persones amb obesitat mòrbida (40 o més d'IMC) aquest índex era de 1,76.

Una altra dada destacable de l'estudi és que la immunitat adquirida gràcies a les vacunes és menys duradora en el cas de les persones són obesitat. Després d'analitzar el nombre d'infeccions avançades després de la segona dosi, es va observar que, mentre les persones amb obesitat severa s'havien infectat 10 setmanes després de la vacuna, les persones amb obesitat ho van fer a les 15 i els vacunats amb pes normal, a les 20 setmanes.

D'altra banda, els resultats dels estudis de immunofenotipat entre persones amb o sense obesitat van evidenciar una capacitat reduïda d'anticossos neutralitzadors sis mesos després de la vacunació primària en persones amb obesitat severa. És a dir, que la seva resposta immunitària era molt menys robusta i sòlida.

Segons afirmen els autors, una de les claus d'aquesta pèrdua d'immunitat podria ser la quantitat de comorbilidades que acompanyen a l'obesitat, com a diabetis tipus 2, insuficiència renal crònica o insuficiència cardíaca. I és que, cadascuna d'aquestes patologies, per si soles ja incrementen el risc de covid sever. Els autors conclouen, a més, que és probable que es requereixin dosi de reforç addicionals o més freqüents per a mantenir la protecció entre les persones amb obesitat contra el covid-19.

Aquesta recerca s'emmarca dins de EAVE II, un estudi que rastreja la pandèmia de covid-19 i l'efectivitat de les vacunes a Escòcia.

Aquesta pèrdua d'immunitat i una menor efectivitat de les vacunes en persones són obesitat no és nova, com apunten en aquest article de la revista Bovines. Després d'analitzar diversos estudis publicats al llarg dels anys sobre l'efectivitat de diverses vacunes (com el tètanus, l'hepatitis B i A, la ràbia o la grip) en persones amb obesitat, conclouen que, efectivament, «l'obesitat pot interferir en la capacitat de posar en marxa una resposta immunitària eficaç a les infeccions, sent també un factor important que es correlaciona amb la disminució de la resposta immunitària induïda per algunes vacunes». Les estratègies per a protegir les persones amb obesitat d'aquestes infeccions han de ser, per tant, diferents a les posades en marxa per a protegir la població general.

tracking