Diari Més

Troben una prometedora alternativa als opioides amb menys efectes secundaris i riscos

Són l'única opció per a uns certs dolors, però comporten greus perills

Imatge d'arxiu de medicaments.

Troben una prometedora alternativa als opioides amb menys efectes secundaris i riscosPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Elsopiacis i opioidessón actualment algunes de les úniques alternatives per a dolors especialment intensos. Per desgràcia, tenen una sèrie d'efectes secundaris i riscos (incloent el seu potencial d'abús i la facilitat desobredosificació)que els fan poc segurs.

En la cerca de substituts amb menor compromís per a la salut del pacient, un equip de científics codirigit per la Universitat deWarwick(el Regne Unit) ha investigat un compost anomenatBnOCPAper les sevespossibles aplicacions com a analgèsic potent i selectiu, que en els models de prova no ha donat indicis de ser addictiu.

Així ho publiquen en el prestigiós mitjà científic Nature, en un article en el qual detallen els avantatges observats d'aquest compost enfront delsopioides, d'eficàcia similar enfront dels dolors incapacitants.

Els analgèsics potents solen actuar activant unes molècules presents en la membrana cel·lular anomenadesproteïnes G, de les quals hi ha multitud de classes. Això efectivament pot reduir el dolor, però també comporta un ampli ventall d'efectes diferents per a la cèl·lula.

La diferència entre elBnOCPAi els opioides radica en el fet que el primer activaúnicament un tipus de proteïna G, la qual cosa produeix efectes més selectius i redueix el rang de possibles conseqüències adverses.Aquesta propietat, mai abans observada en un altre compost, fa delBnOCPAun fàrmac únic. A més, els autors del treball ressalten que van arribar a aquests resultats per puraserendipitat, ja que, afirmen que inicialment no tenien motius per a pensar que aquesta molècula es comportaria d'una manera diferent a la d'altres de la seva classe.

No obstant això,la seva precisió i potènciali atorguen un gran potencial com a analgèsic potent, que pugui ajudar els pacients a bregar amb els dolors incapacitants sense exposar-los al risc d'addicció i sobredosi que s'associa a l'alternativa actual.

tracking