Diari Més

El curiós efecte negatiu de beure cafè abans d'anar de compres

Un article científic exposa que el seu consum previ s'associa amb una major despesa

El cafè és la beguda estimulant preferida d'Occident.

El curiós efecte negatiu de beure cafè abans d'anar de compresPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cafè, labeguda estimulant preferida d'Occident, té una gran quantitat de beneficis científicament demostrats per a la nostra salut. No obstant això, podria tenir també algun efecte negatiu, especialment per a unes certes persones i en uns certs contextos.

Segons explica un article científic publicat en la revista especialitzadaJournalof Marketing,el consum de cafè abans d'anar de compress'associa amb una major despesa. Encara que es tracta d'un treball realitzat en l'àmbit del màrqueting, es tracta d'una informació també molt interessant des del punt de vista de lamedicina, ja que llança llum sobre els efectes de la substància psicoactiva (en aquest cas, la cafeïna) sobre el funcionament del nostre sistema nerviós.

De fet, la despesa extra que sembla que la cafeïna estimula no es distribueix de la mateixa manera en totes les classes de productes, sinó que sembla centrar-se específicament en el que es denomina'productes altament hedònics': aquells que produeixen plaer sensorial. Per contra, l'efecte de la beguda era poc significatiu en les compres de productes purament utilitaris.

La teoria és que la cafeïna, com de fet han posat de manifest alguns estudis anteriors, indueix un estat de'excitació energètica': una forma d'estat d'alerta positiva en la qual no hi ha resposta a una amenaça percebuda, sinó més aviat una cerca d'estímuls sensorials plaents. D'aquesta manera, les característiques dels productes altamenthedònics resultarien més atractives per al consumidor.

tracking