Diari Més

Les vacunes d'ADN missatger contra la covid són segures per a les embarassades segons un estudi

Els experts van analitzar les respostes de qüestionaris distribuïts a participants de set territoris i províncies canadenques

És una recerca desenvolupada per la Xarxa de Seguretat de Vacunes del Canadà.

Les vacunes d'ADN missatger contra la covid són segures per a les embarassades segons un estudiPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les vacunes contra la covid-19 d'ADN missatger, com les dePfizero Moderna, són segures per a les dones en estat de gestació, segons va assegurar un estudi publicat aquest dijous enTheLancet.Aquesta recerca, desenvolupada per la Xarxa de Seguretat de Vacunes del Canadà (CANVAS), és una de les primeres que examina els efectes secundaris en embarassades vacunades i els compara amb els d'embarassades no vacunades i no embarassades també immunitzades.

Els experts van analitzar les respostes de qüestionaris distribuïts a participants de set territoris i províncies canadenques entre desembre de 2020 i novembre de 2021. Tots els subjectes vacunats van detallar en les seves respostes, si es donava el cas, la presència de qualsevol problema de salut durant els set dies posteriors a l'administració de cada dosi de la vacuna contra lacovid.

Al grup de control de dones embarassades no vacunades també se li va demanar que reportés qualsevol problema de salut detectat durant els set dies anteriors a rebre el qüestionari. En total, 191.360 dones embarassades d'entre 15 i 49 anys d'edat van completar l'estudi sobre el seu estat de salut després de la primera dosi, mentre que 94.937 van finalitzar el de la segona.

Amb aquestes dades, els experts van constatar que, set dies després de la segona dosi, el 7,3% d'embarassades van patir problemes de salut que les va obligar a absentar-se del treball o de l'escola, i a requerir atenció mèdica permigranyes, fatiga i malestar general, enfront de l'11,3% de dones no embarassades vacunades.

També van observar que el 3,2% d'embarassades no vacunades van reportar problemes de salut similars als citats en una setmana determinada, la qual cosa suggereix que alguns dels efectes detectats en les embarassades vacunades podrien no estar relacionats amb els preparats d'ADN missatger. Així mateix, van trobar que no existeixen diferències significatives en les taxes de problemes de salut més seriosos en cap dels grups analitzats.

«Al començament de les campanyes de vacunació contra la covid-19, l'acceptació era baixa entre les embarassades a causa de la preocupació sobre les disponibilitat de dades i la seguretat de la vacuna. Encara hi ha una acceptació menor de la mitjana entre dones no embarassades en edat reproductiva», explica en un comunicatManishSadarangani, principal autor de l'estudi.

L'expert, de l'Hospital Infantil deBritishColumbia, destaca que treballs com aquest són «clau» per a entendre quines «taxes d'efectes adversos» afecten les dones embarassades després de les diferents pautes de vacunació. «Aquesta informació ha d'usar-se per a explicar a les embarassades sobre els efectes secundaris que poden patir en els set dies després de la vacunació», subratllaSadarangani.

tracking