Diari Més

Científics troben la raó per la qual l'esforç mental esgota físicament

Segons explica l'investigador Mathias Pessiglione, no hi ha una manera d'evitar això i l'única recepta és descansar i dormir

Asseure's a pensar molt durant hores també fa que un se senti esgotat.

Científics troben la raó per la qual l'esforç mental esgota físicamentCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'acumulació en l'escorça prefrontal de substàncies tòxiques quan el cervell es veu sotmès a un treball intens és responsable de l'esgotament físic que produeix fer un dur treball mental, segons les recerques d'un grup de científics publicades aquesta setmana en la revistaCurrentBiology.

«Les nostres troballes mostren que el treball cognitiu dona com a resultat una veritable alteració funcional, l'acumulació de substàncies nocives», va apuntar l'investigador de la UniversitatPitié-Salpêtrièrea París,MathiasPessiglione.

Així, mentre «teories influents» sostenen que «la fatiga és una espècie d'il·lusió inventada pel cervell perquè deixem de fer el que estiguem fent i passem a una activitat més gratificant», ara es creu que és també «un senyal que ens fa deixar de treballar» per a «preservar la integritat del funcionament del cervell», va apuntar l'investigador.

Aquesta és l'explicació científica de per què no sols el dur treball físic esgota, sinó que asseure's a pensar molt durant hores també fa que un se senti esgotat.Pessiglionei els seus companys de l'estudi, dirigit perAntoniusWiehler, volien comprendre què és realment la fatiga mental, davant les sospites que el motiu havia de veure amb la necessitat de reciclar substàncies potencialment tòxiques que sorgeixen de l'activitat neuronal.

Per a les seves recerques van utilitzarespectroscòpiade ressonància magnètica (MRS)per a monitorar la química cerebral en el transcurs d'un dia laboral i van observar dos grups de persones: els que necessitaven pensar molt i els que tenien tasques cognitives relativament més fàcils.

Van veure signes de fatiga, inclosa una menor dilatació de les pupil·les, només en el grup que feia un treball mental dur. A més, van observar que després del dur treball mental optaven per canviar cap a accions que proposaven recompenses en poc temps i amb poc esforç.

I tenien a més nivells més alts de glutamat (un dels neurotransmissors més importants del sistema nerviós) en les sinapsis de l'escorça prefrontal del cervell. Això fa que l'activació addicional de l'escorça prefrontal sigui més costosa, de manera que el control cognitiu és més difícil després d'un dia de treball mentalment dur.

Així, el control sobre les decisions s'altera i s'és més propens a realitzar accions de baix cost que no requereixen esforç. Segons explica Pessiglione, no hi ha una manera d'evitar això, i l'única recepta és descansar i dormir.

tracking