Diari Més

Un de cada 7 nens té símptomes de covid a les 12 setmanes d'infectar-se

Els factors genètics també podrien jugar un paper en la persistència del símptomes

Imatge d'arxiu d'un grup d'alumnes de l'Escola Popular de Manresa.

escola, nens, curs escolar, confinament, covid-19, coronavirus, mascaretaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un de cada set nens que es van contagiar de SARS-CoV-2 -el 14,6%- va mantenir algun símptoma transcorregudes més de 12 setmanes del diagnòstic, com a mal de cap recurrent o pèrdua del gust i olfacte, mentre que un 18,6 % van presentar simptomatologia entre les 4 i les 12 setmanes després de la infecció.

Així ho conclou un estudi multicèntric liderat des del Ciberinfec -l'àrea de Malalties Infeccioses del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de l'Instituto de Salud Carlos III- i el grup de Pediatria de l'Hospital La Paz que va analitzar dades de més de 450 menors atesos al 2020 en aquest hospital madrileny i al Niño Jesús i Severo Ochoa.

L'objectiu de l'estudi, el primer que ha mesurat la incidència de la síndrome postcovid en menors espanyols i que ha estat publicat a la revista Acta Pediatrica, ha estat investigar la prevalença de símptomes prolongats després de la covid-19 aguda.

Els nens solen desenvolupar una malaltia relativament lleu i menys greu que els adults i és menys probable que requereixin hospitalització, però un petit percentatge experimenta símptomes greus durant la fase aguda, principalment pneumònia, però també la síndrome inflamatòria multisistèmica, que comporta en molts casos l'ingrés a ucis pediàtriques.

Després de la infecció aguda, els símptomes es poden prolongar i, en aquest sentit, l'OMS ha identificat com a síndrome post-covid aquells casos en què van durar més de 12 setmanes i no es van explicar per un diagnòstic alternatiu.

Per dur a terme aquest treball, s'han analitzat els casos d'un total de 451 menors de 18 anys diagnosticats amb covid simptomàtica entre el 14 de març i el 31 de desembre del 2020; d'aquests, el 82% van presentar infeccions lleus que van requerir atenció ambulatòria i el 5,1% van ingressar en una UCI.

La investigació va incloure a més un grup de control de 98 nens tractats per altres patologies. Les dades sobre la persistència de la simptomatologia es van obtenir mitjançant entrevistes telefòniques, amb qüestionaris dissenyats específicament.

I els seus resultats han donat un percentatge «preocupant», assenyala una de les coordinadores, Cristina Calvo, investigadora del Ciberinfec, de l'Hospital Universitari La Paz i IdiPaz: el 18,4% tenia símptomes que duraven de 4 a 12 setmanes, i n'hi va haver un 14,6% que va ser simptomàtic durant més de 12 setmanes.

«Són xifres molt altes i un motiu de preocupació, sobretot tenint en compte que fins al 8,2 % dels nens tenien 2 o més símptomes transcorregudes més de 12 setmanes», ha afegit Calvo.

Entre els més grans de 5 anys dels que van ingressar, els que tenien familiars amb covid persistent van presentar més risc, explica aquesta doctora, que afegeix que «la gravetat de la malaltia pot haver estat un factor de risc important, i els factors genètics també podrien jugar un paper en la persistència dels símptomes després de la covid-19».

Mals de cap recurrents, pèrdua d'olfacte i gust, dolor muscular, cansament crònic, dificultats de concentració, insomni, apatia o tristesa, ansietat, palpitacions i marejos van ser els símptomes que es van associar significativament amb la post-covid.

A més, un 5,9% dels casos van manifestar patir altres efectes com la pèrdua de cabell, de memòria o lesions a la pell.

tracking