Diari Més

Espanya lluita contra la verola del mico amb escassetat de vacunes

Catalunya és la segona comunitat més afectada i ha confirmat 1.636 casos

Una vacuna contra la verola del mico.

Espanya lluita contra la verola del mico amb una campanya marcada per l'escassetat de vacunesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ambel denominador comú de l'escassetat de vacunes, les comunitats espanyolesintenten blindar-se contra la verola del mico. Algunes van començar fa setmanes, d'altres encara no ho han fet; en unes són els serveis de salut els que busquen els candidats i en altres són els interessats els que demanen cita prèvia a internet.

En les properes setmanes esperen rebre 7.000 vacunes més, que es distribuiran segons la població i el nombre de casos, però de moment s'han de conformar amb les 5.300 que ja ha distribuït el Ministeri de Sanitat, que ahir va informar d'un total de 5.162 afectats pel virus del mico (monkeypox) a Espanya.

Imvanex, desenvolupada per Bavarian Nordic, s'administra en dues dosis separades almenys per 28 dies; no obstant això, el nombre limitat de sèrums obliga de moment a posar només una punxada, tant en preexposició com en postexposició, en aquest cas, els primers 4 dies després del primer contacte estret, encara que es podrà oferir fins als 14 dies.

La profilaxi preexposició prioritza, d'acord amb el protocol, menors de 45 anys amb pràctiques sexuals d'alt risc, fonamentalment però no exclusivament GBHSH (Gays, Bisexuals i Homes que tenen sexe amb Homes) incloses en indicacions de la profilaxi preexposició al VIH (PrEP) o per als que estiguin en seguiment per virus de la sida i que no hagin passat la malaltia ni rebut abans la vacuna de verola.

Sense ser una ITS (infecció de transmissió sexual), ja que es propaga mitjançant contacte físic estret i directe amb lesions a la pell, crostes o alguns fluids corporals, el virus símic ha trobat en les relacions sexuals -més en les de l'alt risc-, el principal mecanisme de transmissió: el 80,6 % dels casos s'han donat per contacte estret derivat d'una relació sexual i gairebé el 80 % en població d'homes que tenen sexe amb homes (HSH).

Mentrestant, la postexposició es dóna a contactes estrets de casos confirmats, sobretot aquells amb alt risc de malaltia greu (nens, embarassades i immunodeprimits), així com personal sanitari i de laboratori amb contacte amb casos confirmats i que hagin tingut alguna incidència en l'ús d'EPI.

En aquest escenari, i amb una demanda que supera àmpliament l'oferta, les comunitats han activat la maquinària contra el monkeypox partint de situacions molt diferents, però cap escapa ja al brot que ha escampat des del maig més de 26.000 casos a 90 països i que ha matat nou persones, dues al nostre país, segons l'OMS.

1.636 casos a Catalunya

Catalunya és la segona comunitat més afectada i ha confirmat 1.636 casos i té disponibles 1.600 sèrums.

Des del 21 de juliol passat i fins al 3 d'agost, s'han posat un total de 1.045 dosis, sempre amb cita prèvia, als tres centres autoritzats: al BCN Checkpoint, que és un centre comunitari de detecció del VIH i altres infeccions de transmissió sexual per a gais, a l'Hospital Clínic ia la Unitat d'ITS Drassanes-Vall d'Hebron.

tracking