Diari Més

Inventen un mètode per a detectar malalties a partir de les llàgrimes

El sistema podria millorar la detecció precoç d'unes certes patologies

Imatge d'una llàgrima.

Inventen un mètode per a detectar malalties a partir de les llàgrimesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de científics adscrits a l'Amercian Chemical Society expliquen els detalls deun sistema denanomembranescapaç de purificar unes petites partícules, anomenadesexosomes, d'una mostra de llàgrimes humanes. L'anàlisi posterior d'aquestsexosomespodria revelar la presència de nombrososbiomarcadorsde diverses condicions clíniques.

El mètode pretén millorar, especialment, ladetecció precoçde malalties; estats en els quals el diagnòstic a partir dels símptomes és difícil o impossible i en el qual les anàlisis de mostres biològiques són lentes i requereixen l'extracció d'un volum considerable.

Senzillament, consisteix en la filtració de la mostra de llàgrimes, de baix volum,a través de diversesnanomembranesamb un flux de pressió oscil·lant. Així, s'aconsegueix separar proteïnes procedents delsexosomes, que després poden ser senyalitzades amb marcadors fluorescents i transferides a altres instruments per a anàlisi ulterior.

El sistema, anomenatiTEARS,també permet la separació i l'anàlisi d'àcids nucleicsa partir de la mateixa mostra de llàgrimes. Per a provar l'eficàcia del test, els investigadorsvan comparar controls sansamb persones amb diferents tipus de malaltia de l'ull sec, mitjançant l'anàlisiproteòmic de les proteïnes extretes de la mostra.

D'aquesta manera, van aconseguir diferenciar clarament entre els controls sans i els pacients amb les malalties. De la mateixa manera, l'anàlisi del micro ARN va permetre separar als qui patien retinopatia diabètica dels quals no, el que podria permetre realitzar seguiments fins i tot de la progressió de la malaltia.

tracking