Diari Més

Una nova teràpia augmenta un 20% la supervivència en pacients amb càncer de pulmó

Un tractament que combina quimioteràpia i immunoteràpia abans de la cirurgia eleva la taxa de curació

Radiografia dels pulmons.

Un 36% de les morts per cáncer de pulmó són per la contaminacióPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un tractament combinat de quimioteràpia i immunoteràpia abans d'una cirurgia en pacients amb càncer de pulmó en estadi intermedi, sense metàstasi, augmenta la supervivència més d'un 20% respecte al tractament convencional, només amb quimioteràpia, la qual cosa suposa un canvi de paradigma en l'abordatge d'aquests tumors operables.

Ho demostren noves anàlisis de l'estudi NADIM II que el president del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP), l'oncòleg Mariano Provencio, ha presentat aquest dilluns en la sessió presidencial del Congrés Mundial de Pulmó IASLC 2022 que se celebra a Viena (Àustria).

Aquesta nova estratègia permetrà, segons un comunicat d'aquest grup de recerca, que es pugui operar a major nombre de pacients i elevar les taxes de curació per a tumors intermedis que, en els últims 30 anys, només s'han pogut tractar amb quimioteràpia.

En aquest estudi, en el qual participen 86 pacients d'una vintena d'hospitals espanyols, la supervivència global és del 84,7% dels casos tractats amb quimioteràpia i amb el fàrmac d'immunoteràpia nivolumab, enfront del 63,4% del grup tractat sol amb la quimioteràpia.

Amb aquesta combinació de fàrmacs, la supervivència lliure de progressió (sense que el tumor progressi) va ser del 66% en 24 mesos, en comparació amb el 44% de la branca a la qual se li va administrar el tractament convencional.

Així, tant la supervivència global com la supervivència lliure de progressió augmenta per sobre del 20% amb la teràpia combinada (que potencia el sistema immune del pacient per a lluitar contra les cèl·lules cancerígenes) abans de cirurgia i enfront de la tradicional (quimioteràpia post cirurgia) i suposa un canvi de paradigma en obrir noves opcions terapèutiques per als càncers de pulmó en estadis intermedis.

Segons el president del GECP i investigador principal, «NADIM II confirma la superioritat d'aquesta combinació en casos amb tumors potencialment operables, estadi IIIA-B. Es tracta d'un grup heterogeni de pacients, molts d'ells amb malaltia no metastàsica, però amb tumors de gran volum, que amb la combinació de quimioteràpia més nivolumab aconsegueixen no sols que es redueixi, sinó que en molts casos desaparegui la malaltia».

El doctor Mariano Provencio va presentar el passat 5 de juny en la reunió de la Societat Americana d'Oncologia Clínica (ASCO, per les seves sigles en anglès) celebrada a la ciutat de Chicago les dades de NADIM II relatius a la reducció del tumor que ara es confirmen en la cita de Viena.

Als dos anys, un 36,8% dels pacients aconsegueixen una reducció completa del tumor, enfront del 6% que ho fa amb l'enfocament tradicional (quimioteràpia rere cirurgia).

També és major la taxa de resposta objectiva global (tant reducció com desaparició del tumor), ja que amb quimio-immunoteràpia van respondre el 75,4% dels pacients, en comparació amb el 48,2% de la branca del tractament convencional.

A més, aquesta teràpia prèvia permetria elevar el nombre de pacients que finalment poden ser candidats a la cirurgia: el 93% del grup de la combinació de fàrmacs en comparació amb el 69% de l'altra branca.

«És possible que més persones s'operin amb aquest enfocament perquè aquest tractament és més efectiu per a reduir la grandària del tumor, sense agregar molta toxicitat», explica el també cap del Servei d'Oncologia de l'Hospital Universitari Porta de Ferro de Madrid.

Arribarà el tractament a Espanya?

El Grup Espanyol de Càncer de Pulmó va ser pioner en el món, en 2019, amb l'estudi pilot NADIM I que va testar aquest tractament combinat previ a cirurgia a un sol grup de pacients.

Ara, amb les dades de NADIM II, amb dues branques de pacients, el GECP confirma finalment que la quimio-immunoteràpia abans de cirurgia reporta millores significatives.

Aquest esquema de tractament ja va ser aprovat per un procediment especial per l'agència estatunidenca reguladora de medicaments (FDA, per les seves sigles en anglès) i es troba disponible en centres hospitalaris nord-americans.

«Esperem que Europa i, per tant, Espanya, segueixin aquest camí perquè sens dubte és un clar benefici per a pacients amb un tumor d'alt impacte», conclou l'oncòleg.

tracking