Diari Més

Un estudi apunta nous beneficis de l'acupuntura contra la diabetis

Els resultats van mostrar que la teràpia va millorar significativament els marcadors clau, com la glucosa plasmàtica en dejuni

La diabetis afecta l'11% de la població adulta mundial.

Un estudi apunta nous beneficis de l'acupuntura contra la diabetisPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'acupunturas'utilitza des de fa milers d'anys per atractar diverses malalties, i ara podria ajudar a combatre un dels majors problemes de salut del segle XXI. Un nou estudi de la Universitat EdithCowan(els Estats Units) ha descobert que l'acupuntura pot ser unaeina útil per a evitar la diabetis de tipus 2.

En el seu treball, publicat en la revista científicaHolisticNursingPractice, l'equip de recerca va analitzar desenes d'estudis sobre elsefectes de l'acupuntura en més de 3.600 persones amb prediabetis, una afecció en la qual elsnivells de glucosa en sang són més alts del normal, però no prou alts com per a ser diagnosticats com a diabetis.

Els resultats van mostrar que lateràpia d'acupuntura va millorarsignificativament els marcadors clau, com laglucosa plasmàtica en dejuni, la glucosa plasmàtica a les dues hores i l'hemoglobina glicosilada, a més d'una major disminució de la incidència de la prediabetis. Tampoc es van registrar reaccions adverses entre els pacients.

La teràpia d'acupuntura resultava molt prometedora com a opció addicional per a evitar la diabetis, que es calcula que afecta l'11% de la població adulta mundial. La Federació Internacional de Diabetis calcula que gairebé 1.300 milions de persones tindran diabetis o prediabetis en 2045.

«Si no s'intervé, el 93% de les persones amb prediabetis desenvoluparan diabetis de tipus 2 en un termini de 20 anys. Però, a diferència de la diabetis, la prediabetis és reversible amb intervencions sobre l'estil de vida, com la millora de la dieta i l'augment de l'exercici. Moltes persones tenen dificultats per a adherir-se als canvis d'estil de vida a llarg termini, per la qual cosa els tractaments no farmacològics, com l'acupuntura, podrien resultar valuosos», ha comentatMinZhang, doctorant i investigador principal de l'estudi.

«No es tracta només dels nivells de sucre en sang. Si tens problemes de somni, pressió arterial alta o molt estrès, també poden contribuir. Així que l'acupuntura pot ajudar amb aquests factors i treballar de manera holística per a ajudar les persones a equilibrar la seva vida», explicaZhang. L'investigador ressalta que l'acupuntura és una mica més que l'ús d'agulles: es refereix a una gran família de tècniques d'estimulació d'acupunts, com a polsos de llum i elèctrics, i inclou altres teràpies de medicina tradicional xinesa com lamoxibustió.

«Això és important perquè les persones diabètiques poden tenir problemes amb la seva pell, per la qual cosa potser no sempre és ideal utilitzar agulles. Hem d'investigar més sobre l'acupuntura i la diabetis, perquè necessitem trobar més maneres d'evitar que la prediabetis es converteixi en diabetis de tipus 2. Moltes persones amb prediabetis no tenen cap símptoma i se senten bé, però algunes persones avancen cap al període de diabetis no més de 6 mesos després del seu diagnòstic de prediabetis. De fet, la intervenció en la prediabetis és una inversió més que una despesa. Per tant, el millor moment per a prevenir la diabetis de tipus 2 és ara», assegura Zhang.

tracking