Diari Més

La covid podria haver deixat almenys 27 milions de persones amb seqüeles en l'olfacte i el gust

Un estudi ha observat que aquestes són més freqüents en les dones

S'estima que les pèrdues en l'olfacte poden persistir en un 5,6% dels pacients.

La covid podria haver deixat almenys 27 milions de persones amb seqüeles en l'olfacte i el gustPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des dels primers temps de la pandèmia, s'han anat registrant una sèrie de seqüeles a llarg termini de la covid-19 que afecten algunes persones. En conjunt, es denominen'covidpersistent' o 'covidllarga'i tenen la prevalença suficient com per a constituir un veritable problema de salut pública.

Així, una recerca publicada en la revista científicaTheBMJha intentatposar xifres a una d'aquestes seqüeles, els canvis permanents (almenys, a llarg termini) en els sentits del gust i l'olfacte. I, segons els càlculs d'aquests autors, almenys 27 milions de persones a tot el món podrien patir-la.

Cal tenir en compte, a més, que els canvis en qualsevol d'aquests sentitsimpacten de manera molt significativa en el dia a diadels qui els sofreixen. Per això, argumenten, aquestes xifres suposen un pes considerable en la càrrega de la 'covidllarga'.

Per a arribar a aquestes xifres, els investigadors s'han basat en 18 estudis observacionals previs, amb els quals han pogut estimar la prevalença de les pèrdues en el sentit del gust i de l'olfacte. Posteriorment, emprant una tècnica matemàtica anomenadamodelatge de cura, van calcular la probabilitat i el temps de recuperació.

D'aquesta manera, van estimar que les pèrdues en l'olfacte poden persistiren un 5,6% dels pacients, mentre que les pèrdues en el gust segueix en un 4,4%. De fet, als 30 dies després de la infecció inicial, només el 74% dels pacients havien recuperat l'olfacte i només el 79% el gust.

A més, van observar que aquestes seqüeles són més freqüents en lesdones, i que la congestió nasal i la severitat de les pèrdues sensorials en les primeres etapes de la infecció actuen com a predictors d'una pitjor recuperació.

Tenint en compte que, a nivell global, fins ara s'estimen més o menys 550 milions de casos de covid-19,almenys 27 milionsde persones en tot el planeta podrien estar sofrint aquesta conseqüència de la malaltia.

tracking