Diari Més

Aquests són els aliments comuns que augmenten el risc de patir demència

Segons un estudi, per cada increment del 10% en el consum d'ultraprocessats, el risc de patir aquesta enfermetat s'eleva en un 25%

Els aliments ultraprocessats són alts en sucres afegits, grasses i sal, i baixos en fibra i proteïna.

Aquests són els aliments comuns que augmenten el risc de patir demènciaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La demència és una malaltia complexa i multifactorial, en el desenvolupament de la qual influeixen multitud de circumstàncies. Entre elles, cada vegada coneixem més sobreel paper que juga la nostra alimentació.

Uns certs aliments augmenten el risc de patir aquest tipus de malalties neurodegeneratives, i alguns d'ells són molt comuns en el nostre dia a dia. Ara, un estudi publicat en el mitjà científicNeurologyha indagat en l'associació entre elsalimentsultraprocessats, com els refrescos, les galetes industrials o les patates fregides, i el risc de desenvolupar demència.

Els alimentsultraprocessatssón alts en sucres afegits, grasses i sal, i baixos en fibra i proteïna. Són aquells pensats per a ser convenients i saborosos, però quedisminueixen la qualitat de la dietade la persona que els consumeix. A més, poden contenir additius o molècules de l'envasament.

L'estudi s'ha realitzat emprant dades obtingudes de l'estudiUKBiobank,i reuneix un total de més de 72.000 participants. Concretament, els subjectes tenien 55 o més anys i no patien demència al començament del seguiment (que va durar, de mitjana, 10 anys). En aquest termini, van emplenar qüestionaris detallant què havien menjat i begut, la qual cosa va permetre als investigadorscalcular la dieta que seguien.

Posteriorment, es van ajustar altres factors de risc que afecten la demència, com l'edat, el gènere, la història familiar o les malalties cardiovasculars. D'aquesta manera, van concloure que per cada increment del 10% en el consum d'alimentsultraprocessats,el risc de patir demència s'elevava en un 25%.

Substituir els alimentsultraprocessats

Les dades també semblen indicar el fenomen contrari: si una persona substitueixun 10% de la seva ingesta diària d'alimentsultraprocessatsamb altres aliments com a fruita fresca, verdures, llegums, llet o carn, el seu risc de demència disminueix fins a un 19%.

Per això, els autors opinen que, tot i que és necessari investigar més per a poder confirmar aquesta associació i identificar si existeix una relació causal,les troballes resulten esperançadorsperquè indiquen com canvis petits en la dieta poden tenir un efecte molt important en el risc de patir demència.

tracking