Diari Més

Augmenta la mortalitat al juliol de manera inusual, principalment per la calor i la covid

Segons les estimacions del Ministeri de Salut, s'haurien registrat 10.928 morts no esperades

Una infermera amb un pacient ingressat a una Àrea de Vigilància Intensiva.

Augmenta la mortalitat al juliol de manera inusual, principalment per la calor i la covidACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'onada de calor, lacovidi altres causes no determinades encara han provocat un inusual increment de la mortalitat al juliol, la qual cosa ha elevat fins a un 25% l'activitat de les funeràries, ja que, segons les estimacions del Ministeri de Salut, s'haurien registrat 10.928 morts no esperades.

Segons ha explicat a Efe Juan José López, el vicepresident de l'Associació Nacional de Serveis Funeraris (Panasef), entitat que aglutina el 60% dels serveis a Espanya, els increments puntuals de mortalitat són cíclics, però el de juliol els ha «enxampat per sorpresa».

Principalment perquè des de començaments d'any hi havia un percentatge de defuncions inferior al d'altres anys (abans de 2019). «Anava molt pla i a finals de maig/juny, va començar a augmentar i el mes de juliol ha estat superior al de gener».

En aquest sentit, explica que sempre hi ha èpoques amb major incidència, com són el primer i últim trimestre de l'any degut al fred, i alguns pics esporàdics a l'estiu o a l'octubre, amb la campanya de grip, que qualifica de «fets puntuals».

López xifra entre un 23 i un 25% l'increment de l'activitat nacional de les funeràries el mes passat, encara que destaca que va créixer notablement en les comunitats del sud, com és el cas d'Extremadura, amb un 42% més i a Andalusia, on va fregar el 40%, mentre que Madrid es va situar en la mitjana.

Una part notable de l'augment de morts es deu a l'onada de calor, encara que no a «cops de calor», insisteix el responsable dePanasef, en explicar que es tracta de persones vulnerables a les quals afecten molt les altes temperatures.

I encara que assegura que manca de dades sobre el perfil dels morts, s'atreveix a assegurar que són «persones amb delicat estat de salut i majors».

tracking