Diari Més

Policial

La Policia Nacional deté a Mataró un gihadista retornat de Síria

El detingut, considerat combatent terrorista estranger, ha ingressat a presó

Tots dos detinguts tenien experiència de combat des que es van unir el 2014 a grups afiliats a Al-Qaeda a Síria.

La Policia Nacional deté a Mataró un gihadista retornat de SíriaPolicia Nacional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia Nacional ha detingut a Mataró un gihadista retornat de Síria que té formació militar i experiència en combat i que es considera combatent terrorista estranger (FTF, per les seves sigles en anglès). El detingut, que feia pocs dies que havia arribat al municipi, ha ingressat a presó aquest divendres, després d'haver passat a disposició judicial. També hi ha un altre home investigat per la policia que va ser arrestat a Àustria en virtut d'una euroordre de detenció emesa per l'Audiència Nacional. Segons la Policia Nacional, és la primera vegada que es deté a dos combatents terroristes estrangers amb vinculacions amb Espanya després d'entrar de forma coordinada i clandestina a Europa a través de la ruta dels Balcans.

Tots dos detinguts tenien experiència de combat des que es van unir el 2014 a grups afiliats a Al-Qaeda a Síria i han estat arrestats per la presumpta pertinença a organització terrorista en el marc d'una investigació de la Policia Nacional.

L'inici de la investigació es remunta a principis del 2022, quan la Comissaria General d'Informació va obtenir la informació que dos combatents vinculats amb Espanya i de nacionalitat marroquina planejaven entrar a Europa. A partir d'aquell moment van començar les gestions sota la direcció del Jutjat Central d'Instrucció número sis i de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Un dels detinguts havia residit a Espanya abans de desplaçar-se el 2014 cap a zona de conflicte a Síria mentre que l'altre va anar-hi l'any següent des del Marroc. Aquest segon mai havia viscut a Espanya, però gran part de la seva família vivia a l'estat espanyol des de feia set anys.

Un cop a Síria, els detinguts van inserir-se en grups afins a Al-Qaeda i van rebre entrenament militar. Més tard, i davant la pèrdua de territoris per part de grups terroristes, es van desplaçar a Turquia, on han viscut els darrers mesos a l'espera de poder creuar clandestinament cap a Europa.

Així ho van aconseguir fa dos mesos utilitzant la ruta dels Balcans, que els va fer recórrer Turquia, Bulgària, Sèrbia, Hongria i Àustria. En aquest darrer país, un d'ells va ser detingut mentre que l'altre va continuar el seu recorregut fins arribar a Catalunya, on es va refugiar en un domicili de Mataró.

L'operació ha estat desenvolupada per la Comissaria General d'Informació i les Brigades Provincials de Barcelona i València en coordinació amb el CNI. A més, ha comptat amb la col·laboració de l'FBI, DGST marroquí, DSN austríaca, autoritats policials alemanyes i l'EUROPOL, a més de l'assistència de les Oficines Centrals Nacionals espanyoles INTERPOL i SIRENE.

tracking