Diari Més

Litoral

El Mediterrani s'escalfa i arriba als 30 graus entre Espanya i Itàlia

Un dels motius és que l'escassetat de vent, impedeix que l'aigua circuli i es barregi amb la del fons, on és més freda

La platja Gran de Cadaqués a l'agost.

El Mediterrani s'escalfa i arriba als 30 graus entre Espanya i ItàliaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La temperatura del mar Mediterrani ha superat els valors habituals del mes d'agost sobretot a la part occidental, la que discorre entre la costa peninsular espanyola i la italiana passant per les illes Balears, on en alguns punts les aigües han arribat als 30 graus.

Segons dades facilitades a Efe per l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), a les costes espanyoles, depenent de la zona, la temperatura del Mediterrani ha pujat entre 2,5 i 4 graus respecte als marcadors habituals en aquesta època, mentre que a les italianes ha augmentat fins a 5 graus.

Fins i tot els banyistes s'han adonat que alguna cosa estranya li passa a aquest mar perquè habitualment «l'aigua està més fresqueta», una circumstància que l'Aemet atribueix que el sol incideix de ple i escalfa en excés la superfície marina, cosa que, unida a l'escassetat de vent, impedeix que l'aigua circuli i es barregi amb la del fons, on és més freda.

Al llevant i al sud-est peninsular és on més es nota l'augment de temperatura del Mediterrani, com proven els 29 graus que es van mesurar a primers d'agost en aigües de la costa murciana (de 3 a 4 graus més del normal), els gairebé 28 que van tenir a Almeria el 25 de juliol passat segons Ports de l'Estat o els prop de 30 graus en aigües de la costa llevantina.

Des d'Aemet recorden que el que passa ara no és un fenomen nou, ja que el juliol del 2017, que també va ser especialment calorós a Espanya i a la conca mediterrània, es van assolir els 30 graus de temperatura en punts de la Mediterrània occidental per causes similars a les d'ara.

Entre les conseqüències d'aquest augment de temperatura del mar els experts destaquen la sensació de xafogor, la proliferació d'algues i meduses a les platges i les nits tropicals i fins i tot tòrrides a les zones costaneres, a causa de l'escassetat de brisa i l'increment de la humitat a l'aire.

Segons ha indicat el catedràtic de la Universitat d'Alacant Jorge Olcina, hi ha risc que l'arribada d'una DANA o gota freda, juntament amb l'alta temperatura del mar, ajudin a la formació de núvols «molt enèrgics» que propiciarien pluges torrencials com ve sent habitual a la costa mediterrània i a les Balears.

Per la seva banda, l'investigador de la Universitat de Vigo Marcos Fontela ha recordat que el canvi climàtic genera tres grans problemes al medi marí: l'escalfament de les aigües, la pèrdua d'oxigen i l'acidificació i, quan passen alhora combinen entre si, tenen efectes molt perjudicials en la biodiversitat i els ecosistemes.

tracking