Diverses vaques de la granja Mas Bes de Salitja mengen cereals i farratge.
ACNActualitzada 03/07/2022 a les 11:11
Aquest increment de 110 euros per tona eleva uns costos de producció ja de per sí molt elevats. A més, això repercuteix directament en els costos de producció, que se situen alguns cèntims per sobre del preu que cobren pel litre. Fa un any era de 0'35 de mitjana, mentre que actualment ronda els 0'45, segons dades de la Cooperativa Plana de Vic.
El problema de la manca de llet al mercat és generalitzat. «La baixada de producció a nivell europeu és un problema que ja s'està convertint en normal», ha assenyalat Daniel Bassas, director general de la Cooperativa Plana de Vic. «Cada vegada serà més difícil trobar aquesta llet, però ens trobem amb la paradoxa que encara no se'ns paga prou bé», ha lamentat Bassas. Segons Bassas, o es reverteix aquesta situació des de la indústria o des de l'administració per protegir el ramader, «o ens quedarem sense llet al territori», ha alertat.
Una altra de les paradoxes és que una part de la llet s'estigui exportant. En el cas de la cooperativa, una part de la llet de què disposen s'exporta a Itàlia, on es paga uns vint cèntims per sobre la mitjana. «A Europa la llet s'està enfilant a uns preus que aquí no se'ns estan donant i que ajudarien el ramader a tirar endavant», ha assenyalat.
Menys cereals i més farratge
Alguns dels pagesos han optat per reduir la quantitat de cereals que donen de menjar a les vaques. Un d'ells és Joan Viñolas, responsable de la granja Mas Bes de Salitja (Selva). En el seu cas, assegura que els cereals han «gairebé duplicat el preu» en qüestió d'un any. El motiu, segons Viñolas, no és únicament la guerra d'Ucraïna sinó que també hi ha una «especulació amb el preu» que ha provocat l'augment fins als nivells actuals.
Per això, a la granja Mas Bes han optat per augmentar el farratge que fan i reduir els cereals, malgrat que això impliqui «una pèrdua de producció de llet». Joan Viñolas ha assegurat que des de la granja s'han concentrat en fer un «bon ensitjat de farratge de blat de moro» i això permet reduir la dependència dels cereals. Amb això intenten «cobrir bona part de l'alimentació» amb el farratge que elaboren des de la mateixa explotació ramadera i així comprar menys cereals. El granger s'ha mostrat pessimista amb el futur del preu dels cereals i no preveu que baixi en els propers mesos i molt menys encara que «arribin als preus que estaven abans».
Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona
977 21 11 54Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus
977 32 78 43diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Amb la col·laboració de: