Diari Més

Societat

Si et consideres un friki, avui és el teu dia

El 25 de maig se celebra el Dia Internacional de l'Orgull Friki

Imateg d'arxiu de foves disfressats amb personatges de manga i videojocs.

Si et consideres un friki, avui és el teu diaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Qui no és friki? Aquest col·lectiu, cada vegada més nombrós, de persones extravagants, rares, excèntriques, pintoresques o obsessives en una afició ha sortit reforçat de la pandèmia, ja és part imprescindible de l'espectacle i de les productores, i les marques tracten d'explotar-lo al màxim.

Així opina l'expert en màrqueting i professor d'EAE Business School, Eduardo Irastorza, que ha analitzat el món friki coincidint amb la celebració avui el Dia Internacional de l'Orgull Friki, que se celebra cada 25 de maig.

Segons Irastorza, aquest corrent va començar a cobrar força a partir de la generació millennial i la seva popularitat ha anat en augment gràcies a videojocs i pel·lícules, però també a l'expansió de l'astrologia o el 'paintball'.

«El 'frikisme' està més de moda que mai i la seva influència serà cada vegada major entre marques i empreses», segons el professor, que diferencia dos corrents de frikis: l'occidental, provinent dels superherois nord-americans de Marvel; i l'oriental, que sorgeix del Manga japonès.

«Totes dues tendències conviuen i s'influeixen mútuament, repercutint de manera positiva en els resultats de les companyies que hi ha darrere d'aquests productes frikis, amb importants creixements malgrat la crisi econòmica mundial derivada de la covid-19», afirma Irastorza.

Posa com a exemple que Pokémon Company acumula des de 2017 exercicis fiscals amb excel·lents resultats, registrant uns ingressos de 169 milions de dòlars en 2020, un 19,4% més que l'any anterior.

A Europa i Amèrica del Nord, el món cinematogràfic és el que copa el món friki, gràcies, sobretot, a la popularitat d'èxits com Star Wars, Star Trek, Harry Potter o els molts personatges de la família Marvel, que copen les pel·lícules més taquilleres dels EUA i són les que tenen més seguidors frikis.

QUÈ ÉS SER FRIKI?

La RAE, que va acceptar el terme el 2012 -originari de l'anglès 'freak'-, defineix friki en tres accepcions com a «extravagant, rar o excèntric»; «persona pintoresca i extravagant»; i «persona que practica desmesurada i obsessivament una afició».

Per al professor d'EAE Business School, «el fenomen friki és un clar símptoma d'un nou model de segmentació de públics. Avui els criteris actitudinals s'imposen als sociodemogràfics, i els gustos ja estan per sobre de les edats, els ingressos, la localització, el credo o la raça».

«Per aquest motiu, les diferències entre els fanàtics i frikies és cada vegada més difusa, ampliant-se a altres camps. Totes les grans marques de l'immens i divers sector de l'entreteniment estan avui pendents del frikismo. Des de Disney fins a McDonald's, que va crear la salsa especial 'Schezhuan' per als seguidors de la sèrie Rick i Morty", recorda l'expert.

Les empreses sempre tracten de ser presents en aquest ecosistema, «especialment les marques de joguines com Hasbro, Lego, Mattel o Funko, que dediquen més de la meitat de la seva inversió creativa en produccions específiques de personals de culte», afegeix.

Irastorza indica que la venda i revenda de produccions per a col·leccionistes mou desenes de milions de dòlars en el món i a més «els frikis són un dels col·lectius més actius en les xarxes socials: alimenten i dirigeixen la conversa i les empreses, gràcies a la tecnologia i a l'anàlisi de dades».

Això és especialment significatiu en el món dels videojocs, les principals marques dels quals arriben a acords amb els seus fans perquè els valorin i contribueixin a donar-los projecció.

CONVENCIONS FRIKIS

Irastorza vaticina que, una vegada suprimides les restriccions per la pandèmia, la volta a la normalitat determinarà que les grans cites de festivals i trobades tornin a l'agenda del món friki amb més força que mai.

Una de les més importants i la més antiga (va començar en els anys 60 a Michigan) és la Convenció Internacional de Còmics, Comic-Con, de Sant Diego (els EUA), que se centra en el món del còmic.

Aquesta convenció s'ha celebrat en hotels, convencions i universitats, i està previst que centenars de milers de persones amb invitació prèvia, que sol revendre's per internet a preus elevats, assisteixin enguany a algun dels quatre dies de l'esdeveniment, que tindrà lloc del 21 al 24 de juliol.

Una altra cita és el Comic Market (Comiket), que se celebra a Tòquio, on dues vegades a l'any, més de 35.000 grups de fans de Manga acudeixen per a conèixer totes les novetats d'aquest gènere de còmic, que equival al 40% de totes les publicacions anuals japoneses.

Un altre exemple és l'última edició del Japan Weekend Madrid, que va reunir 140.000 frikis disfressats dels seus personatges favorits, com Otakus, Crossplay (disfressats d'un altre sexe) o Furries (amb aparença animal).

tracking