Diari Més

Rússia bloqueja el comerç marítim i ataca la cadena mundial de subministraments

Els líders mundials han advertit que el bloqueig representa una de les amenaces més greus per a l'estabilitat mundial

Imatge d'arxiu de diversos contenidors en un port.

port. contenidors, exportacionsPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Exèrcit rus ha posat en marxa un bloqueig naval que ha detingut el comerç marítim als ports ucraïnesos, cosa que preocupa els líders mundials perquè suposa un atac deliberat a la cadena mundial de subministrament d'aliments que pot generar escassetat i inestabilitat política a moltes part del món.

Segons publica The Washington Post, aquesta idea s'extreu d'un document elaborat per la intel·ligència nord-americana al que ha tingut accés i en què s'afirma que les conseqüències del bloqueig poden ser conseqüències greus tret que es permeti als cereals i altres productes agrícoles essencials fluir lliurement des d'Ucraïna.

Després de la invasió d'Ucraïna, l'armada de Rússia controla ara de manera efectiva tot el trànsit naval al terç nord del Mar Negre, cosa que el fa insegur per al transport comercial, segons aquest document del Govern nord-americà.

El document analitza la densitat de l'activitat naval russa al llarg de diverses àrees de la costa sud d'Ucraïna i de la península de Crimea, que els russos van ocupar i annexar el 2014.

El bloqueig que va seguir la invasió russa del 24 de febrer passat va detenir el trànsit marítim civil, atrapant les exportacions agrícoles ucraïneses i posant en perill el subministrament mundial d'aliments, va explicar al diari un funcionari nord-americà que va parlar sota condició d'anonimat.

«L'impacte de les accions de Rússia no es pot subestimar, ja que les exportacions marítimes d'Ucraïna són vitals per a la seguretat alimentària mundial», segons aquestes fonts coneixedores del document.

Ucraïna «proporciona al voltant del 10% de les exportacions mundials de blat, i la gran majoria d'aquestes exportacions, aproximadament el 95% el 2020, van partir a través dels ports del Mar Negre».

En els darrers dies, els líders mundials van advertir que el bloqueig de Rússia representa una de les amenaces més greus per a l'estabilitat mundial des que va començar la guerra, recorda el diari.

Ucraïna és una gran cistella de subministrament d'aliments a nivell global. El país és el major exportador mundial d'oli de gira-sol, el quart exportador de blat de moro i el cinquè exportador de blat.

Per això, líders de tot el món han mostrat la seva preocupació perquè aquest bloqueig generi escassetat, especialment als països més pobres, i amb ella inestabilitat política que generi nous conflictes a tot el món.

L'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell, va declarar recentment que hi ha 20 milions de tones de cereal bloquejades als ports ucraïnesos que controla Rússia, fet que se suma al fet que, a causa de la guerra, el 30 % de la superfície de blat d'hivern, de blat de moro i de gira-sol a Ucraïna es quedarà aquest any sense collir o sense sembrar durant la primavera.

tracking