Diari Més

Proven en ratolins que un fàrmac del VIH podria afectar la pèrdua de memòria

Investigadors de la Universitat de Califòrnia han descobert un mecanisme molecular clau per a la vinculació dels records

Imatge d'arxiu de diferents medicaments.

Proven en ratolins que un fàrmac del VIH podria afectar la pèrdua de memòriaPIXABAY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip científic estatunidenc ha identificat com el cervell vincula els records i ha comprovat en experiments en ratolins que un fàrmac contra el VIH podria combatre la pèrdua de memòria a la mitjana edat.

Els cervells humans poques vegades registren records individuals, sinó que els emmagatzemen en grups, de manera que la rememoració d'un record significatiu desencadena el record d'altres connectats pel temps.

No obstant això, a mesura que envellim, el cervell perd gradualment aquesta capacitat de vincular records relacionats.

Ara, investigadors de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA)han descobert un mecanisme molecular clau per a la vinculació dels records. També han identificat una manera de restaurar aquesta funció cerebral en ratolins de mitjana edat i un fàrmac aprovat per l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA)que aconseguiria el mateix.

Els resultats, publicats a Nature, suggereixen un nou mètode per a enfortir la memòria humana a la mitjana edat i una possible intervenció primerenca per a la demència, resumeix un comunicat de la universitat. «Els nostres records són una part molt important del que som», explicaAlcinoSilva, professor de neurobiologia i psiquiatria a UCLA: «La capacitat de vincular experiències relacionades ens ensenya a mantenir-nos segurs i a desembolicar-nos amb èxit al món».

Les cèl·lules estan repletes de receptors i, per a entrar en una cèl·lula, una molècula ha d'enganxar-se al seu receptor corresponent, que funciona com un pom per a facilitar l'accés a l'interior. L'equip de laUCLAes va centrar en un gen anomenat CCR5 que codifica el receptor CCR5, el mateix que el VIH utilitza per a infectar la cèl·lula cerebral i causar la pèrdua de memòria en els pacients amb sida.

El laboratori de Silva va demostrar en una recerca anterior que l'activitat del CCR5 reduïa el record. A l'estudi actual, els científics van descobrir un mecanisme central que subjeu a la capacitat que tenen els ratolins de vincular els seus records i van constatar que l'augment de l'expressió d'aquest gen als cervells dels ratolins de mitjana edat va interferir en aquesta unió dels records (els animals van oblidar la connexió entre les dues gàbies).

Quan els científics van eliminar el gen CCR5 a un grup d'animals, aquests van ser capaços d'enllaçar records que els altres ratolins no podien. Silva havia estudiat prèviament el fàrmacmaraviroc, que laFDAva aprovar al 2007 per al tractament de la infecció per VIH; el seu laboratori va descobrir que aquest també suprimia el CCR5 en el cervell dels ratolins.

«Quan vam donarmaraviroca ratolins més vells, el fàrmac va duplicar l'efecte de l'eliminació genètica del CCR5 del seu ADN», assenyala Silva, qui agrega: «Els animals més vells van ser capaços de tornar a enllaçar records». La troballa suggereix quemaravirocpodria utilitzar-se per a ajudar a restaurar la pèrdua de memòria a la mitjana edat, així com per a revertir els dèficit cognitius causats per la infecció del VIH.

«El nostre següent pas serà organitzar un assaig clínic per a comprovar la seva influència en la pèrdua de memòria primerenca amb l'objectiu d'intervenir precoçment», indica Silva, qui recalca: «una vegada que comprenguem plenament com declina la memòria, posseirem el potencial d'alentir el procés».

tracking