Diari Més

Societat

Catalunya és la comunitat espanyola amb més matrimonis forçosos

Des de 2015 s'han detectat 27 casos a l'Estat

Els familiars de les germanes de Terrassa assassinades, detinguts per la policia pakistanesa.

Catalunya és la comunitat espanyola amb més matrimonis forçososACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els diferents cossos policials han detectat des del 2015 a Espanya 27 matrimonis forçats, 14 a Catalunya, una realitat que torna a primer pla després que dos joves pakistaneses residents a Terrassa, víctimes de dos casaments concertats, hagin estat assassinades per membres de la seva família al Pakistan per voler divorciar-se.

Són dades del Ministeri de l'Interior, a les qual ha tingut accés Efe, a partir de la informació recopilada pels diferents cossos (Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra, Ertzaintza i Policia Foral).

La comunitat on s'han detectat més casos des del 2015 és Catalunya (14), seguida del País Basc (5). En el mateix període les forces de seguretat van tenir coneixement de matrimonis concertats també a Astúries, les Balears, Castella-la Manxa, Madrid, Navarra i el País Valencià, cadascuna amb un cas, mentre que n'hi va haver dues que es van detectar a l'estranger.

Segons el Departament d'Interior de la Generalitat, entre el 2010 i el 2019 els Mossos d'Esquadra van atendre en aquesta comunitat autònoma 85 nenes i 68 dones per matrimonis forçosos o per estar en risc de patir-los.

Només l'any passat van ser deu les noies ateses, entre els 20 i els 14 anys. Sis eren menors.

En quatre casos va ser la mateixa víctima la que va denunciar la seva situació, mentre que en quatre més van ser els serveis socials els que van informar els Mossos.

El 2020 la Generalitat va presentar un protocol de prevenció d'aquestes pràctiques per saber com detectar-los, com intervenir i com ajudar les víctimes, amb coordinació de tots els àmbits assistencials; uns protocols que vol generalitzar la llei de garantia de la llibertat sexual, la coneguda com a llei del només sí és sí, que arriba aquest dijous al ple del Congrés.

El cas de les dues germanes pakistaneses assassinades, Aneesa i Arooj Abbas, de 20 i 24 anys, és l'expressió extrema d'aquests casaments concertats. Havien estat casades amb els seus cosins i volien divorciar-se'n per iniciar una nova vida amb altres parelles.

Els Mossos van prendre aquest dimarts declaració al pare ia diversos familiars residents a Terrassa per indagar si les joves se'n van anar de Catalunya al seu país d'origen voluntàriament o obligades.

Un oncle i un germà de les joves, acusats del feminicidi, han confessat al Pakistan que les van matar per «honor», després que demanessin el divorci.

tracking