Diari Més

Troben en corals tous un compost prometedor contra el càncer

Els investigadors indiquen que podria inhibir el creixement de cèl·lules canceroses

Troben en corals tous un compost prometedor contra el càncer

Troben en corals tous un compost prometedor contra el càncerPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip estatunidenc de científics ha descobert que un tipus de coral tou comú en la costa de Florida fabrica un component químic al qual s'atribueixen propietats contra el càncer, han informat en un comunicat.

El seu estudi, publicat en la revista «Nature Chemical Biology», és un pas endavant per a arribar un dia a produir aquest compost, la eleucerobina, en el laboratori, assenyalen.

El component va ser descobert inicialment en els anys 90 del segle passat per un grup de científics marins que el va trobar en un rar coral en la costa d'Austràlia. Uns experiments preliminars van indicar que la eleucerobina, utilitzada pel coral com a defensa davant depredadors, inhibia el creixement de cèl·lules cancerígenes.

Durant els anys es va tractar en va de trobar fonts suficients del químic que permetessin el desenvolupament de fàrmacs, i la seva recreació en el laboratori era impossible sense saber com se sintetitza en la naturalesa, apunten els experts.

Després d'identificar la seva existència en aquests corals tous, els investigadors dirigits per Eric Schmidt van poder determinar el codi genètic que usen per a sintetitzar-lo.

Seguint després aquestes instruccions, van aconseguir fer els primers passos per a recrear el compost en el laboratori. Si s'aconseguís produir en més altes quantitats, eventualment es podrien fer proves més exhaustives per a comprovar la seva efectivitat contra el càncer, asseguren.

Els investigadors afirmen que la eleucerobina presenta avantatges enfront d'altres compostos trobats en animals per al seu ús en medicina.

Una d'elles és que, a diferència de les substàncies químiques verinoses que injecten algunes espècies, el químic dels corals està fet per a ser ingerit i per tant és més digerible.

Això significa que, si es convertís en medicament, la seva administració podria ser mitjançant una pastilla en lloc d'una injecció i la seva digestió seria també més fàcil.

«Aquests compostos són més difícils de trobar, però són més fàcils de fabricar en el laboratori i més fàcils de prendre com a medicina», afirma Schmidt

Els autors constaten que els corals contenen molts altres compostos que podrien funcionar com a agents antiinflamatoris, antibiòtics i d'un altre tipus, i sostenen que el mètode utilitzat en aquesta ocasió podria ser un referent per a eventualment desenvolupar-los en el laboratori.

tracking