Diari Més

L'OMS reconeix que l'actual brot de verola del mico és molt inusual

Els casos es produeixen en diversos llocs al mateix temps i no hi ha vincles amb viatges a l'Àfrica

Als experts els sorpren l'expansió de la varola en entorns urbans.

L'OMS reconeix que l'actual brot de verola del mico és molt inusualPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'actual brot de verola del mico, amb almenys 92 casos en 12 països no endèmics, és el primer que es produeix en diversos llocs al mateix temps i en què els contagiats no estan vinculats amb viatges a l'Àfrica, van reconèixer avui experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

«S'han donat casos en els últims cinc anys en persones que procedien d'Àfrica, però és la primera vegada que els registrem en diferents països alhora», va assenyalar l'experta en verola de l'OMS Rosamund Lewis en una sessió de preguntes i respostes sobre la malaltia, emesa en xarxes socials.

«Estem treballant de prop amb diversos països per a analitzar per què aquest virus està viatjant ara amb major freqüència», va subratllar Lewis, qui també va considerar anòmal l'alt nombre de casos registrats en àrees urbanes per a una malaltia que habitualment es dona en entorns rurals.

L'expert Andy Seale, del departament de malalties de transmissió sexual de l'OMS, va afegir que aquesta verola del mico no és una d'elles, «ni tampoc una malaltia lligada al col·lectiu gai, com alguns han afirmat en les xarxes socials, perquè qualsevol pot contreure-la per contacte».

«És una malaltia que es contagia per contacte pròxim, no necessàriament sexual», va insistir l'expert.

La cap de la unitat tècnica anticovid de l'OMS, Maria Van Kerkhove, va afegir que és probable que amb el major rastreig de casos aquests augmentin en els pròxims dies, però va assegurar que la situació «es pot contenir» i va recordar que la majoria dels pacients no mostren símptomes greus.

En la sessió informativa es va recordar que aquests símptomes poden incloure febre, inflamació dels nòduls limfàtics, maldecaps, cansament muscular i erupcions cutànies en cara, mans, peus, ulls o genitals.

Davant la possibilitat que el virus sigui una variació de l'habitualment detectat a Àfrica, on es coneixen casos des d'almenys 40 anys, Lewis va afirmar que es tracta d'un virus de gran grandària que en general «és estable i no tendeix a tenir mutacions».

Els experts van recordar que la vacuna contra la verola convencional, una malaltia de major gravetat i que durant segles va causar gran mortaldat en el planeta, va provar ser eficaç en un 85% contra la verola del mico.

No obstant això, la majoria de les generacions més joves no estan vacunades contra la verola, que es va considerar erradicada a nivell global fa ja quatre dècades, per la qual cosa es van detenir les seves campanyes d'immunització.

tracking