Diari Més

Societat

Els nens espanyols d'entre 7 i 15 anys ja tenen el mòbil i la tauleta com les seves joguines preferides

En el baròmetre realitzat amb 1.200 menors aquests afirmen que no podrien viure sense aquests dispositius

Un nen petit fixat amb una pantalla de mòbil.

El 25% dels nens pateix trastorns visuals, en augment a causa de l'exposició a les pantallesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer baròmetre realitzat per la càtedra RTVE i la Universitat de Salamanca sobre l'ús dels nens i adolescents dels mitjans digitals reflecteix que els menors d'entre 7 i 15 anys asseguren que no podrien viure sense telèfon mòbil ni tauleta i que són les seves «joguines» preferides.

Aquest baròmetre, que s'ha realitzat a partir d'una enquesta a 1.200 menors d'aquesta franja d'edat de tota Espanya, també alerta d'un increment de l'ansietat i l'estrès entre els joves quan no utilitzen aquests dispositius, segons ha explicat el director d'aquesta càtedra, Félix Ortega.

L'ús i consum del telèfon mòbil és, principalment, per a l'entreteniment i visionat de vídeos musicals o televisió, segons l'enquesta, que a més conclou que als menors «no els agrada la publicitat».

Una altra de les conclusions del baròmetre assenyala que els nens d'entre 7 i 15 anys voldrien que els ensenyessin en el col·legi, i de «manera regular», les maneres de protegir-se de les amenaces en les xarxes socials i en Internet, a més de revelar que són els pares els que utilitzen ordinadors i telèfons per a ajudar als menors amb les activitats escolars.

Davant aquestes dades, el baròmetre ha conclòs que el seu objectiu és protegir els nens «de les amenaces i danys potencials» i oferir-los «formació-educació, assessorament, acompanyament, supervisió, així com continguts de qualitat per a vetllar pels seus drets i ser salvaguarda també en el món digital».

En aquesta línia, el director de la càtedra ha comparat els parcs o jardins on es jugava en anteriors generacions amb els «parcs digitals», sobre els que, en la seva opinió, no se sap educar, per la qual cosa ha considerat com a necessari trobar «eines per a protegir sobre gossos lladradors» digitals que poden «mossegar i danyar en l'autoestima, en la imatge, en la relació social o en el bullying».

«El consum de continguts de baixa qualitat, amenaçadores i perillosos, poden ser dinamitzadors dels alts increments en trastorns del comportament alimentari, o dels alts nivells de suïcidis entre menors i adolescents», ha assenyalat.

Per això, per a Ortega, és necessari disposar d'un servei públic de televisió per a proveir «de parcs digitals segurs, amb garanties per a explotar les oportunitats que donen» i ha posat com a exemple al canal Clan TVE, de Televisió Espanyola, que amb el seu bilingüisme «permet millorar moltíssim l'aprenentatge d'idiomes a Espanya».

Davant aquestes reflexions, el secretari general d'RTVE, Alfonso María Morales, ha reconegut un «dèficit considerable» entre el que una part de la societat demanda i les respostes que dona un servei públic com la televisió, que «ha de contribuir a satisfer les demandes dels clients, que són els ciutadans».

Entre aquests «clients» estan els menors, per la qual cosa és necessari «conèixer quins són els mecanismes que fan que s'allunyin del que és el consum tradicional dels continguts audiovisuals i accedeixin a una altra mena de plataformes, com les xarxes socials».

«Tenim l'obligació d'oferir un servei complet. I als menors, amb més motiu, perquè són el futur. Hem de fer una aposta seriosa per conèixer quals són aquests mecanismes, per a poder implementar-los en la nostra oferta de continguts, amb nous instruments i mecanismes que ens acostin a aquest públic que avui dia accedeix a l'oci digital no a través de la televisió convencional», ha agregat.

Al llarg d'aquesta jornada, s'ha presentat l'acord de col·laboració amb l'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil de Presidència del Govern, la directora del qual, Carmen Gayo, ha explicat que des del Govern, i amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, es desenvoluparà «un projecte, juntament amb el Ministeri de Drets Socials, en competències digitals per a la infància vulnerable».

Aquest projecte estarà dotat de 200 milions per a dur a terme, a través d'ajuntaments, la formació per a dotar de competències digitals als nens que «tinguin més dificultats».

tracking