Diari Més

Judicial

Valtònyc es lliura definitivament del perill d'extradició: la fiscalia belga no recorrerà

El Tribuna d'Apel·lació de Gant ha denegat aquest dimarts el lliurament del cantant a la justícia espanyola

Valtònyc amb els seus advocats després de conèixer la sentència del Tribunal d'Apel·lació de Gant.

Valtònyc es lliura definitivament del perill d'extradició: la fiscalia belga no recorreràACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia belga va anunciar aquest dimarts que no recorrerà la sentència que ha dictat aqust dimarts el Tribunal d'Apel·lació de Gant (Bèlgica) denegant l'extradició del cantant Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, per la qual cosa l'euroordre per la qual li reclama Espanya queda definitivament arxivada.

«El fiscal ha decidit no recórrer», va comunicar avui la fiscalia.

La justícia belga, per tant, no lliurarà Valtònyc a Espanya, que li reclama des de 2018 pels delictes d'enaltiment del terrorisme, amenaces i injúries a la Corona, després que el cantant fugís a Bèlgica quan l'Audiència Nacional va confirmar aquest any la pena de tres anys i mig per unes cançons que va escriure el 2012.

El Tribunal d'Apel·lació de Gant va denegar avui lliurar al raper mallorquí, per segona vegada en cinc mesos.

El passat 28 de desembre va rebutjar el lliurament en considerar que les lletres de les cançons s'emmarquen en la llibertat d'expressió, però la fiscalia va recórrer aquesta interlocutòria i el Tribunal de Cassació va acceptar part del recurs, demanant que es tornés a estudiar el cas, substituint el delicte d'injúries a la Corona pel de insults comuns.

La Justícia belga va descartar ja els altres dos delictes (enaltiment del terrorisme i amenaces) i avui «una vegada més, el Tribunal d'Apel·lació de Gant ha establert, per segona vegada, que els insults al rei d'Espanya no són tampoc un delicte a Bèlgica», fins i tot si s'entenen com a insults comuns, va dir l'advocat de Valtònyc, Simon Bekaert.

«Avui era un dia dur, perquè no sabíem el que podia passar. Vaig decidir venir aquí per un tema de drets fonamentals i al final, així ha estat. Crec que he defensat la llibertat d'expressió el màxim que he pogut, des que tinc 18 anys, quan va començar tot això i tinc ganes de començar a viure», va declarar Valtònyc a la premsa, emocionat.

«Ara és el moment de reivindicar que tota la gent que ha sofert això en l'Estat espanyol deixi de fer-ho (…) i de continuar fent militància política per a també començar a viure», va continuar Valtònyc, a qui la justícia belga haurà de retirar ara les mesures cautelars que li va imposar en 2018, que li impedien sortir de Bèlgica.

L'arxiu de l'euroordre va arribar quan es compleixen quatre anys des que el cantant arribés a Gant, on, en 2018, el Tribunal de primera instància ja va denegar el seu lliurament en considerar que les lletres de les cançons per les quals li reclama Espanya s'emmarquen dins de la llibertat d'expressió.

El cas s'ha allargat quatre anys, pels retards als quals ha obligat la pandèmia i perquè el Tribunal d'Apel·lació de Gant ha elevat el cas, primer davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea i després davant el Constitucional belga.

Més enllà d'aquesta causa, Valtònyc té també obertes diligències per part de la Fiscalia de Sevilla per un delicte d'odi en cridar al públic durant un concert a Marinaleda el 2018 «posar una puta bomba al fiscal» i «pegueu-li un tir a un guàrdia civil».

tracking