Diari Més

Societat

El Pentàgon s'ha trobat amb ovnis almenys 400 vegades des del 2004

Per primera vegada en 50 anys el Congrés dels Estats Units va acollir una audiència per tractar aquest tema

Imatge d'arxiu del Pentàgon.

El Pentàgon s'ha trobat amb ovnis almenys 400 vegades des del 2004Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Responsables del Pentàgon van afirmar aquest dimarts davant el Congrés dels EUA que estan segurs que els seus militars s'han trobat amb objectes o fenòmens aeris no identificats i van elevar a 400 les alertes rebudes des de 2004.

Per primera vegada en més de 50 anys, el Congrés va acollir una audiència sobre ovnis en la qual van atestar el sotssecretari de Defensa per a Intel·ligència i Seguretat dels EUA, Ronald Moultrie, i el subdirector de la Intel·ligència Naval dels EUA, Scott Bray.

Durant la sessió davant un subcomitè d'Intel·ligència de la Cambra baixa, diversos legisladors van posar l'accent que el motiu de l'audiència era acabar amb els estigmes sobre aquest tema perquè els militars informin els seus superiors quan es trobin amb un fenomen d'aquest tipus.

El president del subcomitè, el demòcrata André Carson, que representa un districte d'Indiana, va recordar que fa més de mig segle el Govern dels EUA va posar punt final al projecte «Blue Book», que va analitzar 12.618 ovnis detectats per la Força Aèria del país entre 1952 i 1969.

Anys més tard, en 2017, els legisladors van saber que el Departament de Defensa havia iniciat de manera discreta un projecte similar per a seguir el que els EUA ha deixat de dir ovnis per a denominar fenòmens aeris no identificats; i l'any passat el Congrés va redactar les regles per a aquesta iniciativa.

Una oficina per a analitzar ovnis

Moultrie va explicar que l'any fiscal 2022 (que va començar a l'octubre passat) el Pentàgon ha creat una oficina per a supervisar la recopilació, tractament i anàlisi de qualsevol topada amb ovnis o fenòmens d'aquest tipus, que no sempre són objectes.

Per part seva, el subdirector de la Intel·ligència Naval dels EUA, Scott Bray, va esmentar un informe oficial publicat fa gairebé un any on s'afirmava que el país ha detectat entre 2004 i 2021 un total de 144 fenòmens aeris no identificats, i va afegir que aquesta xifra ha pujat fins a 400.

La raó d'aquest increment és que els soldats han començat a informar més d'aquesta mena de fenòmens, gràcies al treball que s'està fent per a acabar amb l'estigma, l'augment de sistemes com a drons en l'espai aeri dels EUA i la millora dels sensors i radars per a detectar-los.

El subdirector de la Intel·ligència Naval va assenyalar que, després de culminar l'anàlisi, és probable que els ovnis caiguin en categories com a interferències en radars, fenòmens atmosfèrics naturals, programes de desenvolupament del Govern o la indústria dels EUA o sistemes d'adversaris estrangers.

«I hi ha una altra casella que ens permet ficar casos difícils, i la possibilitat de sorpreses i de descobriments científics potencials», va indicar.

Malgrat les seves estimacions, Bray no va descartar que el número de 400 descendeixi, ja que algunes d'aquestes alertes es basen només en testimoniatges de persones, mentre que moltes altres estan secundades per sistemes de mesurament més objectius, com a sensors o radars.

18 ovnis sense mitjà de propulsió a la vista

El legislador demòcrata Adam Schiff es va mostrar intrigat ja que l'informe de juny de l'any passat, difós per l'oficina de la Directora d'Intel·ligència Nacional dels EUA, recollia 18 fenòmens aeris no identificats, que aparentment disposaven d'una tecnologia sofisticada i que van volar sense «cap mitjà de propulsió discernible».

En aquest sentit, va preguntar a Bray si els EUA sap d'algun adversari estranger capaç de fer volar objectes sense un mitjà distingible de propulsió, al que el subdirector d'Intel·ligència Naval va respondre que no tenen constància que cap rival pugui fer-ho.

«Simplement diria que hi ha una sèrie d'esdeveniments sobre els quals no tenim cap explicació», va dir Bray, qui va agregar que aquest tipus d'objectes són els que més els interessen.

Durant la sessió, els responsables del Pentàgon van il·lustrar les seves paraules amb vídeos d'ovnis, encara que moltes vegades l'explicació pot ser simple.

Un triangle que podria ser un dron

En un d'ells, que segons Bray va ser gravat en les costes dels EUA, van detectar un triangle reflector que podia veure's amb ulleres nocturnes i que suposen que podria tractar-se d'un dron, precisament perquè l'ús d'aquesta mena de lents facilitaria el reflex d'una forma triangular.

Un altre dels legisladors, el republicà Eric Crawford, va preguntar als funcionaris de Defensa si podien oferir un exemple concret d'un objecte l'origen del qual no sigui natural i que no pugui atribuir-se als éssers humans.

Bray va citar un vídeo gravat en 2004 per un caça de l'Armada del portaavions nuclear USS «Nimitz»: «Tenim dades sobre això i és una cosa que simplement segueix sense resoldre's».

Ovnis envolten un vaixell de guerra.

El Pentàgon confirma un nou cas d'albirament d'ovnis; 14 objectes van envoltar un buc militarTWITTER JEREMY CORBELL

tracking