Diari Més

Ciència

Descobreixen una mutació que fa als seus portadors més intel·ligents

Investigadors alemanys indiquen que aquesta alteració pot provocar ceguesa

Els estudis milloren la capacitat del cervell, però no impedeixen el seu envelliment.

Un estudi demostra que estudiar no aconsegueix frenar l'envelliment i la reducció del cervellPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Moltes de les mutacions fins ara catalogades que afecten el sistema nerviós tendeixen a provocar problemes en el seu funcionament, que poden anar des de símptomes lleus fins a severes discapacitats. Per això, resulta sorprenent quan es troba una que, de fet, podria millorar el funcionament en una àrea concreta.

Això és, tanmateix, el que conclou una recerca duta a terme per dos investigadors alemanys i publicada en el mitjà especialitzat Brain. I és que, encara que inicialment estaven estudiant aquesta alteració perquè provoca ceguesa, es van adonar que els pacients que la posseeixen marcaven més alt en alguns indicadors d'intel·ligència, com el coeficient intel·lectual o la memòria de treball. Per a entendre per què, van decidir emprendre un treball sobre models animals.

El projecte en qüestió consistia en la modificació genètica de mosques de la fruita amb l'alteració genètica en qüestió i després, emprant tècniques com l'electrofisiologia, comprovar els paràmetres de les sinapsis.

Les sinapsis són, més o menys literalment, 'punts de contacte' en el cervell: els punts mitjançant els quals les cèl·lules nervioses es comuniquen entre elles. La raó d'usar models animals està en el fet que actualment els mètodes per a mesurar el seu funcionament no poden emprar-se en humans.

Una millor comunicació entre neurones

Curiosament, el que van observar és que les mosques amb la mutació tenien, de fet, una millor transmissió d'informació en les sinapsis. Això, que molt probablement succeeix d'una manera similar en els éssers humans, no sols podria explicar el millor acompliment en aquestes àrees relacionades amb la intel·ligència, sinó també explicar per què els qui tenen aquesta mutació també sofreixen ceguesa.

Aquesta millor transmissió d'informació es deu al fet que, per efecte de la mutació, els components moleculars de les cèl·lules nervioses que desencadenen les sinapsis estan més a prop entre si, la qual cosa provoca un major alliberament de neurotransmissors.

Si bé aquests resultats no són totalment extensibles als éssers humans, els autors subratllen que els models animals són considerablement fiables. I és que, en contra del que poguéssim pensar, animals com les mosques de la fruita són en realitat bastant similars, genèticament, als éssers humans: s'estima que el 75% dels gens que poden causar alguna malaltia en els éssers humans estan també presents en aquests insectes.

Això permet no sols estudiar alteracions que afecten el funcionament del sistema nerviós, sinó també adquirir un coneixement més profund de tota mena de malalties incloent desordres metabòlics com la malaltia o fins i tot tumors malignes.

tracking