Diari Més

Societat

Alarma per la mosca negra a Espanya: s'ha expandit i pot inocular diferents virus

Segons els experts, l'augment de les temperatures ha fet que apareguin en llocs que abans no estaven

Els experts alerten d'una plaga de mosca negra.

Alarma per la mosca negra a Espanya: s'ha expandit i pot inocular diferents virusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Laespècie autòctonad'Espanya denominada «mosca negra» podria suposar un risc per a la salut, ja que podria sertransmisorade malaltiesa través de la seva mossegadasi porta un virus. Entre les causes que han provocat que la població d'aquesta espècie hagi augmentat estan, principalment, elcanvi climàtici laglobalització.

Jorge Galván,director generalde l'Associació Nacional d'Empreses de Sanitat Ambiental (ANECPLA), ha explicat a

20minutos

que «en general la tenim entot el territori nacional, perquè no és una espècie invasora, és autòctona d'Espanya, però és veritat que a les comunitats d'Andalusia, Aragó, Catalunya, Madrid, Múrcia i València sí s'han activat les alarmes, per dir-ho d'alguna forma, i s'ha avisat perquè hi havia unapresència gran».

Causes de l'augment de la població de mosca negra

Galván assenyala que la mosca negra, «igual que altres insectes, ha anatampliant la seva zona de reproducció i per tant la seva presència, perquè els insectes no regulen la seva pròpia temperatura, viuen segons la que hi ha en el mitjà, i quan són propícies, elles es desenvolupen».

«Elaugment de les temperatures ha fet que apareguin en llocs que abans no estaven»apunta l'expert. A més, això també ha afavorit que el seu cicle biològic s'hagi accelerat, cosa que significa que «és capaç dereproduir-se més vegadesen el mateix període de temps, per tant, està en més llocs i es reprodueix a més velocitat».

Més concretament, l'hàbitat en el qual solen estar presents «és enllits d'aigua correnti a més d'aigua bastant neta». «Com elsriuscada vegada s'estan cuidant més, això ha propiciat que es desenvolupi la vegetació que es desenvolupa dins de l'aigua, elsmacrófitos, que són l'hàbitat perfecte per a la reproducció de la mosca negra, perquè necessita d'aquesta qualitat d'aigua i de vegetació per a reproduir-se».

Per què són un problema

El problema resideix en què, si elvirusd'una malaltia zoonòtica(que es transmet d'animals a humans) l'adquireix la mosca negra, aquesta seria una espècie queseria potencialment un vector.

Galván recorda que fa 2 anys, a Andalusia, elvirus de la febre del Nil occidentales va transmetre a les persones per mitjà demosquitsque, prèviament, havienextret sangd'un organisme que estigués infectat.

«Tenim clar que éscapaç d'inocular, perquè en accedir al torrent sanguini per atreure-li sang a l'organisme per a poder fer la posada d'ous, en aquest moment pot inocular. Els virus que podrien anar a la mosca negra són potencialment molts, però dins dels quals es transmeten per sang»,explica.

És per això que adverteix que «el principal és que quan hi ha una espècie que és potencialment un vector, caltenir-lo en els més baixos nivellsper a, en cas que entrés un virus, els nivells detransmissió fossin molt baixos».

Galván també assenyala que lesmalaltiesque podrien transmetre aquestes mosques, podrien ser malalties «defons de sac epidemiològic, és a dir, que no es transmet a altres organismes, o pot ser, com ha estat en el cas del covid-19, quea més de sofrir-la, es transmetila malaltia».

Segons Galván, «fins ara, la que ha transmès és laoncocercosis, que va començar a Àfrica i va viatjar a zones com l'amazones. És la que s'ha datat fins ara, la mosca negrapot ser transmissor d'altres malaltiesque es transmetin per vector, però no tenim notícia d'elles».

tracking