Diari Més

Política

Llei de l'avortament contemplarà permís retribuït des de la setmana 39 de l'embaràs

El text no inclourà l'IVA superreduït del 4% per als productes dhigiene femenina

Imatge d'una dona embarassada.

Imatge d'una dona embarassada.Daniel Reche/Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova llei de l'avortament, que aprovarà aquest dimarts el Consell de Ministres, contemplarà un permís retribuït des de la setmana 39 de l'embaràs, tres setmanes més tard que la proposta inicial del Ministeri d'Igualtat, que plantejava aquest dret a partir de la setmana 36 de gestació.

El text no inclourà, però, l'IVA superreduït del 4% per als productes d'higiene femenina davant la negativa del Ministeri d'Hisenda, segons ha avançat la ministra d'Igualtat, Irene Montero, en una entrevista a la Cadena Ser, que tot i això, ha deixat clar que el seguirà «batallant» i es tornarà a negociar en els pressupostos de l'Estat.

Sobre el permís retribuït, Montero ha reconegut que, malgrat les primeres versions de l'esborrany, que proposava el permís remunerat per a la setmana 36, l'últim trimestre d'embaràs, a la negociació amb el Govern s'ha quedat la setmana 39.

Pel que fa als productes per a la menstruació i l'IVA superreduït, Montero ha recordat que aquesta mesura forma part de l'acord del Govern de coalició, ha insistit que s'haurà d'implementar perquè és «urgent» i suposa un cost de 30 milions d'euros.

Montero ha confiat que en aquesta legislatura s'avanci decididament i ha subratllat que «amb el sobrecost de les obres de la M-30 s'haguessin pagat 69 anys d'una reducció dels productes d'higiene menstrual».

La ministra també ha recordat que un 22% de les dones diu que no pot pagar aquests productes perquè «no té una economia que els ho permeti».

Montero ha confirmat que el text de la llei ja està tancat i hi ha acord per a la baixa laboral en cas de menstruacions doloroses amb cost a càrrec de la Seguretat Social des del primer dia i amb la durada que necessiti cada dona.

Ha explicat que es regularà mitjançant una incapacitat temporal especial i ha valorat que Espanya serà el primer país d'Europa que començarà a parlar d'una qüestió que fins ara s'ha viscut «des del tabú i la vergonya».

tracking