Diari Més

Polèmica

El jurat romanès denuncia que Eurovisión va anul·lar el vot sense motiu

L'organització del festival va al·legar que s'havien produït suposades irregularitats

L'Orquesta Kalush de Ucrania celebra en l'escenario tras ganar la 66ª edición del Festival de la Canción de Eurovisión.

El jurat romanès denuncia que Eurovisión va anul·lar el vot sense motiuEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jurat de la Televisió Romanesa (TVR, pública) ha denunciat haver estat víctima d'una injustícia durant el procés de votació de la gala d'Eurovisión celebrada a Turín (Itàlia) aquest cap de setmana, després que l'organització del festival anul·lés el seu vot per suposades irregularitats que, segons Romania, no van existir.

«Ens ha sorprès constatar que el resultat del vot del jurat de Romania no ha estat tingut en compte en el càlcul de la classificació final», ha denunciat la Televisió Romanesa en un comunicat recollit avui pel diari bucarestí Libertatea.

L'emissora pública també s'ha queixat que no va rebre cap explicació concreta per part de l'EBU sobre les presumptes irregularitats invocades per anul·lar-ne el vot, i ha presentat una reclamació a l'organització del festival.

«En funció de la resposta, TVR es reserva el dret de prendre mesures concretes per corregir la situació creada», assenyala la tele pública romanesa en un comunicat.

El jurat romanès li havia donat 12 punts -la màxima puntuació al festival- a la cançó de Moldàvia, però la Unió Europea de Radiodifusió (EBU, per les sigles en anglès) va decidir donar-li els 12 punts a Ucraïna després d'aplicar un procediment que la Televisió Romanesa ha qualificat de «no transparent».

La polèmica ha portat a molts a Romania a assegurar que el vot del jurat romanès va ser anul·lat per afavorir Ucraïna, que va guanyar el festival d'Eurovisión d'aquest any i va rebre nombroses mostres de solidaritat durant la gala per estar sent víctima el país d'una invasió militar per part de Rússia.

El del jurat romanès no va ser l'únic veredicte descartat per l'EBU, que tampoc no va tenir en consideració els vots dels jurats de Moldàvia, Azerbaidjan, Polònia, San Marino i Montenegro.

A més de no poder votar, Romania també va veure com la presentadora del festival al país, Eda Marcus, no podia intervenir en directe per comunicar la votació del jurat romanès.

Un vídeo que s'ha convertit en viral a Romania mostra Marcus incrèdula mentre es preparava per entrar en directe mentre la presentadora de la gala deia que la connexió no es podia establir per motius tècnics.

«Què? No m'ho crec, no m'ho crec!», diu Marcus al vídeo amb expressió de frustració i incredulitat.

tracking